SailGP

Sådan får SailGPs NASA-inspirerede vinger F50-bådene til at flyve

Jonathan Turner
Jonathan Turner
June 24, 2021

Er det en fugl, er det et fly? Nej – det er en båd. Men den har vinger...

Nogle nævner måske de foils, som hjælper bådene med at flyve henover vandet. Andre hævder, at det er platformen – dvs. de to katamaranskrog og trampolinen, der forbinder dem.

Hvad er den mest genkendelige del af den foilende F50-båd, der sejles af verdens bedste sejlere i SailGP?

Nogle nævner måske de foils, som hjælper bådene med at flyve henover vandet. Andre hævder, at det er platformen – dvs. de to katamaranskrog og trampolinen, der forbinder dem.

Men for mange er det vingesejlet i kulfiber, der står ca. 50 fod over sejlerne og hjælper dem med at nå hastigheder på 100 kilometer i timen på nogle af de mest ikoniske sejllokaliteter på kloden.

Med sin hydraulik og sine datasensorer ligner den mere en opretstående flyvinge eller et NASA-gennembrud end et traditionelt sejl – og designet af SailGP F50-vingesejlet er helt unikt i sejlverdenen.

Båden er vanskelig at styre, og det kræver mange års erfaring at mestre den. Og her hvor vi går i gang med anden sæson af den globale løbsliga, skifter kompleksiteten af de vingesejl, der får disse maskiner til at nå så nervepirrende hastigheder, kun drevet af vinden, til et andet niveau.

En omhyggelig beregning

Hvorfor? Ligningen er jo ret enkel, ikke sandt? Jo større sejlarealet er, jo mere kraft kan sejlet udnytte fra vinden og dermed opnå højere hastigheder. Det er teoretisk set rigtigt.

Men det er en balancekunst. Hvis vinden er for kraftig, og sejlarealet for stort, kan effekten blive for stor – og få båden til at kæntre.

Så for SailGP-sejlerne er det en omhyggelig beregning baseret på ekspertviden om vingesejlene, kombineret med solid viden om lokale forhold og vejrmeldinger.

20210416 SAILGP 290

De originale, 24-meter høje vingesejl, der var en vigtig del af SailGP F50'erne allerede fra lanceringen, passede fint til kapsejlads i let vind. Men efterhånden som vinden øges, betyder deres størrelse, at sejlads med dem bliver en noget mere risikabel affære.

Så forud for 2. sæson introducerede SailGP et sejl i en ny størrelse – 18 meter-versionen – som giver holdene en mindre vinge, de kan bruge i kraftigere vind, hvorved F50'erne kan sejle under flere forhold.

18 meter-vingesejlet betyder mindre overfladeareal og mindre træk. Sejlet er også lettere, hvilket er en fordel, når man skal nå de vanvittige hastigheder.

Mere konkurrencedygtig kapsejlads

En anden praktisk fordel for SailGP er, at det større udvalg af værktøjer, der er til rådighed, betyder, at der er mindre risiko for aflysning af sejladser på grund af ekstremt vejr, og det sikrer bedre og mere konkurrencedygtige sejladser under forhold med både kraftig og let vind.

"Jeg synes, at det sejeste ved F50-vingesejlet er den voldsomme kraft, man kan skabe med det," siger Tom Johnson, vingetrimmer på Danmark SailGP Team, der sponsoreres af ROCKWOOL Group.

"Det svarer til at flyve et fly ved hjælp af en enkelt knap – jeg har formentlig nok kraft til at sende en 737er i luften."

Han fortsætter: "Det handler ikke kun om kraft, men også om kontrol, og når du først har forstået det, kan du virkelig manipulere vingen med knapperne til "camber" og "twist"."

20210426 SAILGP 304

"Camber" henviser til sejlenes fylde eller dybde, hvorimod "twist" er præcis, hvad man kan forvente – når vinklen ændres fra toppen til bunden af sejlet. Vingesejlet har også en slidse og flapper, der kan hjælpe trimmeren med at justere formen og vinklen yderligere.

"Det svarer på nogle måder til det DRS-system (Drag Reduction System), der bruges i Formel 1," forklarer Tom. "Det giver os mulighed for at manipulere individuelle dele af sejlet med større nøjagtighed, hvilket reducerer drag under specifikke forhold."

Tilpasning er nøglen

Tilpasning er nøglen, hvis man virkelig skal mestre disse topmoderne både. Ligesom foils og ror kan justeres afhængigt af forholdene, kan vingen nu tilpasses på samme måde.

Men vingesejlet handler ikke kun om at drive båden. Johnson forklarer, at det også fungerer som en "levende organisme", hvor hver F50 har 30.000 live datapunkter – mange på selve vingesejlet – og båden rummer desuden flere skærme, som sejlerne kan bruge til databaseret beslutningstagning under kapsejladsen.

"Det er sindssygt, så meget data vi kan få adgang til på F50," fortsætter han. "Når man bruger et traditionelt blødt sejl, er det svært efterfølgende at se, hvad de andre teams lavede, men med vingesejlet er der sensorer i mastehovedet øverst, der fortæller dig alt – drejeprocent, camber, masterotation og tilsyneladende vindvinkel."

Han fortsætter: "Som vingetrimmer bruger jeg hele tiden vingedisplayet og mit andet display i cockpittet til at læse og holde mig på forkant af tallene. Det er en forlængelse af mig – det er vigtigt, at du stadig stoler på din "fornemmelse" og ikke kun tallene, da det – det meste af tiden – er forkert, hvis det føles forkert.

"Når båden føles god, og man tjekker tallene, og de passer – så ved man, at det går perfekt."

Fans kan udforske SailGP under overfladen med ydelsesdata i realtid

Alle data, der registreres fra bådene, stilles til rådighed for alle teams, hvilket sikrer kapsejlads på et højt niveau i SailGP. Og takket være Oracle Cloud kan tilskuerne også få adgang til dataene via SailGP-appen og spore ydelsesdata i realtid fra de både, de holder med.

"Det er virkelig spændende at tænke på de muligheder, der er," tilføjer Tom. "Lige nu skal vi bruge en kran til at sætte vingesejlet "ind" - og den modulære vingekonfiguration er et stort fremskridt, da det betyder, at vi hurtigt kan tilpasse os forholdene med enten en lille, mellemstor eller stor vinge.

"SailGP er i gang med at udforske introduktionen af en 28 meter vinge, der vil give os et endnu større overfladeareal og kraft under forhold med let vind, og i kombination med de lette foils ville det give os mulighed for at nå urealistiske hastigheder under forhold, man tidligere ikke kunne sejle i."

Han fortsætter: "Lige nu handler alt om, hvad vi kalder 'computational flow dynamics' - eller CFD – modellering. Det sætter os i stand til at forudsige, hvordan et vingesejl vil fungere alene ved hjælp af en computer, uden at det overhovedet er nødvendigt at bygge en prototype.

"I takt med at teknologien forbedres, og vingesejlets design udvikler sig, vil vi se bådene sejle hurtigere i længere tid."

Discover more Beneath The Surface