Energetska efikasnost
Obnova

Napravite prijatniji dom

24. децембар 2017.

Nadogradnja izolacije stvara bolju sredinu za život i štedi novac

Uštedite 70 procenata korišćene energije

Mnogi domovi traće energiju zato što nisu izolovani prema najnovijim standardima. To znači da mogu da budu neprijatni za život i da grejanje zimi i hlađenje leti koštaju više. Uz energetski efikasnu  tehnologiju koja je već danas svugde dostupna, vlasnici domaćinstava koji pravilno izoluju svoje domove mogu da uštede do 70 procenata energije koja se koristi za zagrevanje ili hlađenje njihovih domova. Time smanjuju troškove života i stvaraju prostor koji je prijatniji za život, a čak i povećavaju vrednost svoje imovine.

Gde započeti

Zato što toplota ide u vis, najbolje mesto za početak jeste izolacija krova. To je najčešće najlakši prostor za izolaciju, jer je materijale moguće postaviti na pod potkrivlja ili tavanskog prostora. Optimalna debljina izolacije je između 300-500 mm, u zavisnosti od klime, dok i lokalni građevinski propisi mogu diktirati minimalni nivo izolacije. Ako vaša kuća ima podrum ili prostor u koji možete otpuzati ispod prizemlja, od velike je koristi i to izolovati, sa gornje strane poda ili ispod njega.

Nedostatak toplote u kućama povezan je sa mnogim zdravstvenim rizicima po mlade ljude. 28 procenata mladih koji žive u hladnim domovima su klasifikovani sa tim rizikom, u poređenju sa 4 procenta mladih koji su uvek živeli u toplim domovima. Ovaj problem može biti ograničen energetskim renoviranjem korišćenjem rešenja kompanije ROCKWOOL.
IZVOR: DINAMIKA LOŠEG STANOVANJA: UTICAJ LOŠEG STANOVANJA NA STANDARD ŽIVOTA DECE

Zatim proverite zidove. Neke kuće će biti sazidane sa šupljim zidovima, koji su prvobitno bili osmišljeni kao zaštita od vlage. U novoizgrađenim kućama, oni su često izolovanji, ali mnogi šuplji zidovi ostaju neizolovani i predstavljaju izvrsnu priliku za poboljšanje energetske efikasnosti. Alternativno, ako imate pune zidove, spoljašnja ili unutrašnja obloga će poboljšati energetski učinak vašeg doma. Ona može biti i veoma cenovno efikasna, kao deo projekta renoviranja ili popravke.

Zatim popunite sve rupe. To znači da se uverite da prozori i vrata dobro dihtuju da su svi otvori u omotaču zgrade (na primer, oko cevi, žica i svetala) takođe hermetički. Čak i male rupe mogu da povećaju troškove za grejanje i hlađenje i da dovedu do oštećenja usled vlage ili nelagodnosti.

Na kraju, kao deo svakog projekta izolovanja, važno je zaštititi se od kondenzacije izazvane „hladnim mostovima“, do kojih može doći kada postoje hladnije površine u okviru novoizolovane unutrašnjosti. Takođe je neophodno osigurati dobro provetravanje, korišćenjem prozora i okvira prozora ili mehaničkih sistema za vraćanje toplote, kako bi unutrašnjost bila što prijatnija.

Ako živite u stambenoj jedinici koja bi mogla imati koristi od nadograđene izolacije, to predstavlja sjajnu priliku da stvorite dom koji je prijatniji i cenovno isplativiji.

Sedam razloga za nadogradnju izolacije kuće

  1. Ušteda: Manje energije, novca i emisija CO2
  2. Bezbednost od požara: Izolacija ROCKWOOL kamenom vunom je otporna na vatru i pomaže u zaštiti vas i vaše imovine u slučaju požara
  3. Estetika: Spoljašnja izolacija može da poboljša izgled vašeg doma
  4. Više prostora: Moguće je postavljati nameštaj blizu zidova bez rizika od stvaranja buđi i gljivica
  5. Udobnost: Održavajte unutrašnju klimu vašeg doma prijatnom tokom cele godine, sa toplijim unutrašnjim zidovima i podovima
  6. Mir i tišina: Izolacija može da smanji spoljašnju buku u vašem domu
  7. Trajanje: Duže trajanje vaše konstrukcije zgrade koja nosi teret: kuća izolovana spolja je manje podložna oštećenjima usled toplotnih kretanja, vlage i buđi.
Priznato je da izloženost buci može dovest do uznermirenost i poremećaja sna, a to može uticati na kvalitet života.
IZVOR: IZJAVA O SMERNICAMA ZA BUKU ZA ENGLESKU (NPSE)

Zainteresirani ste za još tema?