Urbanizacija
Buka/akustika

Kancelarija koja zvuči mirno kao što izgleda

15. март 2023.

Uz dobru akustiku, kancelarije otvorenog tipa postaju prijatna mesta za rad

Prostoriju osećamo svim našim čulima. Zar ne bi onda arhitekte trebalo da provedu isto toliko vremena na to kakav je zvuk u prostoriji kao i na to kako će da izgleda? Akustika kancelarija predstavlja drugu najznačajniju fizičku funkciju koja utiče na produktivnost na radnom mestu (nakon svetlosti). Kako prelazimo u „ekonomiju znanja“ u kojoj uspeh zavisi od ljudske produktivnosti i zadovoljstva, buka u kancelariji preduzećima postaje gorući problem.

Akustika je postala posebno problematična u kancelarijama otvorenog tipa koje mnoge kompanije sada koriste. Kao što Seren Peter Lund, viši istraživač pri Danskom nacionalnom istraživačkom centru za radna okruženja objašnjava:

„Zbog nedostatka privatnosti u kancelariji otvorenog tipa zaposleni imaju osećaj da ih stalno posmatraju, a buku oko njih mogu smatrati pretnjom i nametanjem. Posebno kada ljudi oko vas pričaju, postaje veoma teško skoncentrisati se. Akustički kvalitet prostorije je jedan od glavnih faktora koje treba uzeti u obzir kada dizajnirate prostore koji se koriste za komunikativne i kognitivne zadatke“.

Prilagođavanje akustike

Zapravo, istraživanje pokazuje da su zapoleni u kancelariji otvorenog tipa 15 procenata manje produktivni: oni imaju više poteškoća da se skoncentrišu, mala ometanja dovode do gubitka više od 20 minuta skoncentrisanog rada na dan. Međutim, ako prilagodite akustiku, produktivnost u kancelariji otvorenog tipa se poboljšava. Zaposleni imaju oko 50 procenata više fokusa i imaju oko 50 procenata manje ometanja. Oni prave 10 procenata manje grešaka i njihovi nivoi stresa opadaju za jednu četvrtinu1.

Korišćenje materijala koji ne reflektuje buku na plafonima i zidovima, na primer, može da smanji stepen odjekivanja buke, smanjujući buku na prijatne nivoe. Primenjena akustika može da pomogne rešavanju problematičnog izazova stvaranja fleksibilne, privlačne radne sredine u kojoj zaposleni mogu raditi srećno i bez ometanja.

1: David M. Sajks, „Produktivnost: Kako akustika utiče na učinak zaposlenih u kancelarijama i otvorenim prostorima“

1: David M. Sykes, "Productivity: How Acoustics Affect Workers’ Performance In Offices & Open Areas"

Produktivnost
0

manje produktivnosti u kancelarijama otvorenog tipa

Gubitak rada
0

minuta skoncentrisanog rada dnevno po osobi je izgubljeno usled ometanja

Koncentracija
0

više fokusa i 51% pada ometanja u poboljšanoj akustici prostorije

Zainteresirani ste za još tema?