Priča o kamenu

Naše nasleđe

Priča o kamenu

80th_logo

2017.

80-godišnjica postojanja

Ove godine u ROCKWOOL Grupi slavimo 80 godina otkad su naši osnivači prvi put proizveli kamenu vunu u Hedehusenu u Danskoj, gde se i danas nalazi sedište. Takav kontinuitet je neuobičajen u poslovnom svetu. Zašto smo opstali toliko dugo? To je zato što još od kada smo osnovani imamo jedinstvenu svrhu: da otključamo jedinstvene prednosti kamena da bismo obogatili moderni život. Sve što radimo organizirano je oko ove ambicije.

Jens Birgersson (3)
CEO, GM

2015.

Imenovan novi izvršni direktor

Imenovanje Jensa Birgersona kao izvršnog direktora ROCKWOOL grupe obeležilo je ponovno fokusiranje na poslovnu efektivnost, uključujući kasnije pokretanje opsežnog programa transformacije poslovanja da bi se razjasnile uloge i odgovornosti, smanjila unutrašnja složenost, iskoristila naša veličina i snage korišćenjem najboljih praksi i da bi kompanija postala još više fokusirana na kupce. U 2016. godini Grupa je lansirala svoju novu namenu: oslobađanje prirodne moći kamena kako bi obogatila moderni život. Ona opisuje obaveze i doprinos ROCKWOOL Grupe društvu. Zalažemo se za osnaživanje svih ljudi da se nose s razvojnim izazovima modernog života. Korišćenjem kamena, jednog od najvećih prirodnih resursa na svetu, možemo trajno da utičemo na generacije. Od učionica do stadiona, zemljišta do znamenitosti, ljudima su potrebni veliki prostori za sanjanje – i delovanje na te snove, čineći svet boljim mestom za svakoga.

Eelco van Heel - was appointed Deputy Group President and head of the Executive Committee in 2001

2010.

Rast u Rusiji i Americi

2010. godine došlo je do kupovine ruske fabrike u Troitsku i kupovine azijske kompanije za izolaciju od Australian Group CSR Ltd. Iste godine dalje je razvijen ETICS sistem (spoljašnji termoizolacioni sistem), a 2011. godine je kupljen FAST, poljski proizvođač maltera za ETICS. Godine 2012. izgrađena je nova fabrika u Elabugi u Rusiji, a 2014. godine kupljeni su američki proizvođač plafonskih rešetki Chicago Metallic i nemački nosilac ETICS sistema HECK Wall Systems. Greenfield proizvodni pogoni izgrađeni su u Misisipiju (SAD) 2014, a u 2017. godini objavljeno je da će druga fabrika biti izgrađena u Zapadnoj Virdžiniji (SAD)

To be updated

2001.

Potvrđeno je zdravlje i sigurnost ROCKWOOL proizvoda

Godine 2001. Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma (IARC) klasifikovala je izolaciju od kamene vune kao grupu 3: nekancerogena u ljudi. To je važilo i za stara i za nova vlakna HT (visoke temperature). IARC (Institut za istraživanje karcinoma Svetske zdravstvene organizacije) preispitao je hiljade postojećih zdravstvenih istraživanja kamene vune u proizvodnji ili u upotrebi. Zbog svoje visoke topljivosti, ocenjeno je da vlakna koja se koriste u izolacionim materijalima od kamene vune ROCKWOOL ne poseduju kancerogene efekte.

To be updated

2000.

Dalja ekspanzija ROCKWOOL Grupe

Godine 2000. kupljena je fabrika u Malaki, u Maleziji, a puštena je u rad greenfield kompanija u Kaparosu u Španiji. 2004. godine kupljena je mađarska kompanija Isolyth, a zgrade su kupljene u Viborgu u Rusiji s ciljem izgradnje proizvodnog pogona. U 2005. godini donesena je odluka o izgradnji greenfield postrojenja u Hrvatskoj. Godinu dana kasnije, 2006. godine, otvorena je nova fabrika u Cigacicama, u Poljskoj, a 2008. godine donesena je odluka o izgradnji nove fabrike u Gujaratu u Indiji.

RockWorld imagery, The big picture, water,  factory, sky

1992.

Fokus na energetskoj efikasnosti

Protokol iz Kjotoa bio je prvi sporazum među zemljama kojim je bilo predviđeno smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte po zemljama. Kjoto je proizašao iz Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promenama (UNFCCC), koju su potpisale gotovo sve zemlje na sastanku 1992. popularno nazvanom Earth Summit. To je bila ključna prekretnica u istoriji ROCKWOOL-a, stvarajući svest o tome kako izolacija može da doprinese značajnom smanjenju emisija CO2. Takođe je pokrenula raspravu u EU o tome kako smanjiti potrošnju energije i energetsku zavisnost. To je rezultiralo dokumentom EU-a predstavljenim 2000. godine, koji je prvi put dokumentirao da 40,3 posto ukupne potrošnje energije u EU dolazi od zgrada.

To be updated

1992.

Strateški fokus na tehnologiji i vođstvu u istraživanju i razvoju

Godine 1992. osnovana je funkcija HQ Group Technology koja je odgovorna za globalnu koordinaciju proizvodnje, zaštite okoline, investicija, logistike, istraživanja i razvoja, normi i standarda, patenata i inženjeringa – sve u vezi s projektovanjem i izgradnjom proizvodne opreme, proizvodnih linija i postrojenja. To je učvrstilo temelje za jaku globalnu vodeću poziciju kompanije ROCKWOOL kao proizvođača kamene vune.

To be updated

1996.

ROCKWOOL Grupa postaje kompanija koja se našla na berzi

1996. godine ROCKWOOL uvršćen je na berzu Nasdaq u Kopenhagenu. Deonice Društva uvršćene su u dva razreda – ROCKWOOL A i ROCKWOOL B. Svaka deonica A nosi 10 glasova, dok svaka deonica B nosi jedan glas. Fondacija ROCKWOOL danas poseduje 23 posto ROCKWOOL Grupe, što je čini najvećim deoničarom.

To be updated

1999.

Širenje prema istoku i dalje

Godine 1999. kupljena je ruska fabrika u blizini Moskve; iste godine u kojoj je preuzeta kanadska fabrika u Grand Forksu i italijanska fabrika na Sardiniji (koja je kasnije zatvorena). Pre ekspanzije u Rusiji, fabrika u istočnoj Nemačkoj preuzeta je 1991. godine. 1993. i 1995. godine preuzete su dve fabrike u Poljskoj, Cigacice i Malkinia; fabrika u Goganfi, u Mađarskoj, kupljena 1997. godine; u Češkoj je 1998. godine kupljena fabrika u Bohuminu. Proizvodnja Rockfona započela je 1992. godine u San Eloi le Minu u Francuskoj, a 1997. osnovana je kompanija Rockdelta koja nudi rešenja za kontrolu vibracija i buke.

RockWorld imagery, The Big Picture, trees, woods, forrest

1981.

Ustanova ROCKWOOL

Fondaciju ROCKWOOL osnovali su 1981. godine Klaus Kahler i njegovih pet braće i sestara. Svako je donirao deonice od sopstvenih udela da bi osigurali da će Fondacija – koja je u to vreme posedovala 25 posto svih deonica – biti glavni deoničar i imati važnu ulogu u budućem razvoju ROCKWOOL grupe. Fondacija ne nezavisna i finansijski samostalna organizacija koja ima za cilj da generiše znanje koje može pomoći u rešavanju problema s kojima se društvo danas suočava. To se postiže kroz nepristrano naučno istraživanje socijalnih i ekonomskih pitanja, kao i sprovođenjem praktičnih intervencija. Rad Fondacije je posebno usmeren na pitanja vezana za održivost društva blagostanja. Istraživanje sprovode istraživačka jedinica Fondacije ROCKWOOL i specijalizovani spoljni istraživači, dok praktičnim intervencijama upravlja Jedinica za intervencije Fondacije.

To be updated

1980.

Nova generacija vlakana od kamene vune

Godine 1982. stvorena su vlakna s još višom temperaturnom stabilnošću koja su bila osnova za današnju visokotemperaturnu, biotopivu kamenu vunu. Novi razvoj koristio je svojstva visokotemperaturnih vlakana Spinrock razvijenih sedamdesetih godina prošlog veka za postavljanje novih standarda na tržištu.

To be updated

1985.

Podsticanje inovacija

CONROCK A/S je osnovana 1985. godine kako bi podstakla radikalnu inovaciju i služila kao inkubator, koristeći malu agilnu organizaciju za razvoj i plasiranje novih proizvoda u svrhe iznad toplotne izolacije. Među CONROCK-ovim inovacijama bila je linija proizvoda Conlit, korišćena za zaštitu od požara u zgradama i Rocklit, ploča visoke gustine, koja se danas prodaje kao Rockpanel. Obe su bile osnova za uspešne proizvodne linije i kompanije. U 1985. godini proizvodnja vlakana Spinrock prebačena je u Holandiju, a kasnije je osnovana i zasebna kompanija Lapinus Fibers (danas Lapinus). Danas Lapinusov portfelj uključuje neka od najnovijih rešenja koja se bave izazovima savremenog društva, kao što je upravljanje upravljanje vodnim resursima grada.

To be updated

1980.

Rockform oblikovane komponente

Od 1981. do 1988. godine, ROCKWOOL grupa je takođe prodavala po meri oblikovane komponente pod nazivom Rockform, za primene kao što su izolacija od buke u usisivačima, izolacija vrućih predmeta u pećima na prirodni gas i udubljena svetla na brodovima. Saznanja iz ove poslovne linije korišćena su za razvoj drugih primena proizvoda ROCKWOOL Grupe, uključujući akustične plafone, fasadne obloge i hidroponska hortikulturna rešenja.

To be updated

1987.

Tom Kahler postaje izvršni direktor

Godine 1987. Tom Kahler je imenovan za izvršnog direktora gde je nasledio svog oca kao generalnog direktora kompanije ROCKWOOL A/S. Kao izvršni direktor i kasnije predsednik Uprave, Tom je učvrstio ulogu kompanije ROCKWOOL kao globalnog igrača u poslovima izolacije, kada je Grupa takođe počela da gradi svoje poslovanje u Rusiji i Aziji. Broj zemalja s proizvodnim kapacitetima kompanije ROCKWOOL porastao je sa šest na 14 tokom Tomovog 17-godišnjeg mandata na mestu izvršnog direktora, čime je utrt put za dalji razvoj poslovanja i geografsku ekspanziju.

To be updated

1980.

Širenje kroz Evropu i Severnu Ameriku

1980. godine osnovana je kompanija ROCKWOOL Isolation S.A. s prodajnim centrom u Parizu i fabrikom u San Eloi le Minu. 1985. godine kupljena je fabrika u Hiltrupu u Nemačkoj, a osnovan je i prodajni centar u Austriji. Centri su osnovani u Italiji i Španiji 1989. godine. Godine 1988. osnovana je kompanija ROXUL Inc. u Torontu u Kanadi. U sledećim godinama, četiri dodatne fabrike izgrađene su u SAD i Kanadi, a položaj ROCKWOOL-a je znatno porastao. S pet fabrika i 1000 zaposlenih, ROXUL je postao najveći proizvođač kamene vune u Severnoj Americi, nudeći naprednu izolaciju zgrada, industrijska i tehnička rešenja.

Development meeting 1985

1970.

Uvek inovativni

Stalno optimizovanje tehnologije ROCKWOOL mineralnih vlakana i traženje novih ideja oduvek su bili ključni prioriteti organizacije R&D Grupe. 1970-ih godina to je dovelo do razvoja vlakana koja bi mogla da zamene azbest u pogledu ojačavanja materijala i proizvoda, kao što su bitumen, boje, lepkovi i držači. Pokrenuta 1974. godine, Spinrock Fibres je bio radikalna inovacija sedamdesetih godina prošlog veka, pokazujući kako je potraga za zdravijim, održivijim i ekološki prihvatljivijim proizvodima uvek bila deo DNK kompanije ROCKWOOL.

To be updated

1970.

Osnovana je kompanija ROCKWOOL A/S

Godine 1976. ROCKWOOL A/S osnovan je kao holding za celu Grupu, tokom decenije u kojoj se značajno razvilo i proširilo poslovanje. Godine 1970. kupljeno je 50 posto deonica Nederlandse Steewolfabrik u Roermondu u Holandiji, a preostalih 50 posto kupljeno je 1975. godine. I te godine je 50 posto deonica kompanije ROCKWOOL AB prodato švedskoj državi, koja je već imala ostalih 50 posto. Godine 1977. počela je s radom fabrika u Odenseu, a 1978. godine osnovana su povezana društva Grodania i Rockfon. Krajem decenije, 1979. godine u Bridgendu u Velikoj Britaniji, osnovano je društvo ROCKWOOL Limited.

To be updated

1978.

Tom Kahler: preuzima sledeća generacija

Tom Kahler bio je zaposlen kao direktor za preduzeća u nastajanju 1978. godine i postao je izvršni direktor 1987. godine, što je bio do 2004. godine, kada je Elko van Hel imenovan za izvršnog direktora kao deo plana sukcesije. Tom je postao predsednik Uprave 2004. godine. Pre dolaska u grupu ROCKWOOL 1978. godine, Tom Kahler je radio za nekoliko kompanija nakon što je završio školovanje kao građevinski inženjer, uključujući i osnivanje Ecoterma, svoje kompanije za ugovaranje, sa svojim zetom Keldom Jepsenom. Tom je odigrao ključnu ulogu kada se ROCKWOOL grupa etablirala u Kanadi i napravila svoj prvi pravi ulaz na tržište severnoameričke izolacije.

To be updated

1970.

Cirkularno razmišljanje

Početkom sedamdesetih godina prošlog veka vlakna Spinrock, koja su pomogla industrijama da zamene azbest, dovela su do ROCKWOOL koncepta recikliranja. Radnici fabrike u Hedehusenu otkrili su da se stari proizvodi od kamene vune mogu reciklirati ako se melju i umešaju u brikete. Prvi briketi napravljeni su 1978. godine za Spinrock, a 1979. godine taj je proces ispitan i implementiran u pogonu u Hedehusenu, stvarajući temelj za sveobuhvatan koncept „cirkularnosti”. Recikliranje vlastitog proizvodnog otpada grupe ROCKWOOL prošireno je daljih godina da bi se obuhvatile šeme recikliranja za spoljni građevinski otpad i otpad od rušenja.

To be updated

1970.

Referentni projekti

Izgrađene tokom druge naftne krize 1978–1980, Hjortekaerove niskoenergetske testne kuće u Danskoj pokazale su da se, uz dobru izradu, pažljiv dizajn i dobru izolaciju, energetska potrošnja zgrade može smanjiti na desetinu savremenih standarda. Grupa ROCKWOOL bila je ključni učesnik u ovom projektu.

TBS (In translation)

1962.

Osnivač I/S Kähler & Co; ekspanzija se nastavlja

Godine 1962. osnovana je kompanija I / S Kähler & Co, s deoničarskim društvima u potpunom ili delimičnom vlasništvu u Danskoj, Norveškoj, Švedskoj i Nemačkoj. Kasnije te decenije, širenje se nastavilo kupovinom fabrike u Mosu u Norveškoj 1965. godine i započinjanjem operacija u greenfield fabrici u Vamdrupu u Danskoj 1966. godine. Tri godine kasnije, 1969, kompanija je potpisala licencni ugovor s FLUMROC AG iz Švajcarske i stekla 26 posto svojih deonica.

Jens Nørgaard - personal assistans to Claus Kähler. He was deeply involved in the proposal of splitting up the company in the early 1960s.

1962.

Porodica Kahler preuzima isključivu odgovornost za poslovanje kompanije ROCKWOOL

Godine 1962. porodice Kahler i Henriksen pristale su da podele i osnuju dve nove kompanije. Jens Norgard, koji je kasnije postao finansijski direktor grupe ROCKWOOL, predložio je novu strukturu kompanije s ROCKWOOL aktivnostima u jednoj grupi, a sve ostale (kamenolomi za pesak, sektor cementa i paneli Hasle) u drugoj grupi. Porodica Henriksen tada je odabrala grupu koju je želela i aktivnosti kompanije su podeljene u skladu s time. 1. januara 1962. godine ime je promenjeno u I / S Kähler & Co., s tim da je porodica Kahler snosila isključivu odgovornost za poslovanje kompanije ROCKWOOL.

Grodan & Rockfon logo

1960.

Stvoreni su Rockfon i Grodan

Proizvodi za akustičnu izolaciju koji se prodaju pod brendom Rockfon uvedeni su 1962. godine i prerasli u drugu po veličini poslovnu aktivnost u ROCKWOOL portfelju. Godine 1968. saradnja s hortikulturistom O. Bageom Olsenom dovela je do razvoja kamene vune kao medija za rast profesionalnog hortikulturnog sektora, zasnovanog na principima preciznog uzgoja. Osnovana 1969. godine, kompanija Grodan je danas aktivan u više od 60 zemalja sveta.

To be updated

1968.

Moć partnerstva

2. aprila 1968. Hortikulturist O. Bage Olsen sa danskog poljoprivrednog univerziteta (Landbohojskolen) u Kopenhagenu susreo se sa zaposlenima kompanije ROCKWOOL Sveinom Melhusom, Helgeom Hojerom i J. Skjoldom Petersenom da bi razgovarali o upotrebi kamene vune kao dodatka tresetu. O. Bage Olsen je dugi niz godina istraživao odnos kamena i useva, otkrivajući da su biljke naročito dobro rasle u područjima s mnogo bazalta u tlu. Zajednički razvojni projekat i program ispitivanja koji uključuje lokalnog uzgajivača krastavaca Vigoa Nielsena stvorio je osnovu za razvoj sadašnjeg poslovanja Grodana.

Claus Kähler later to be CEO for 24 years, was employed in 1948.

1958.

Klaus Kahler, 22 godine na mestu izvršnog direktora

Klaus Kahler započeo je svoju karijeru u proizvodnji kamene vune, poroznog betona i šljunka 1948. godine. Do tada je u Hedehuseneu bilo zaposleno 82 osobe, a sve operacije vodila je jedna organizacija. Pedesetih godina 20. veka Klaus je uspostavio zasebne proizvodne jedinice i stvorio osnovu za budući profitabilni rast: u Danskoj se promet povećao s 2,5 miliona DKK na 20 miliona DKK tokom deset godina, a tehnološka stručnost značajno se povećala. Klaus Kahler postao je glavni izvršni direktor kompanije Henriksen & Kähler 1958. godine, držeći položaj 22 godine.

To be updated

1952.

Prvo korišćenje tehnologije spinera

Godine 1952. ROCKWOOL je kupio licencu od Johns Manvillea u SAD za korišćenje spinera za izradu vlakana. Novi proces je umesto šljake koristio kamen dijabaz, stvarajući manje snimaka (mali komadići kamena koji nisu bili prevučeni u vlakna), niže gustine i robusnija vlakna. Rezultat je bila vuna sa znatno većim i homogenijim kvalitetom. Godine 1953. uveden je spiner s 4 točka, koji je drastično povećao potencijal proizvodnje, koji je porastao s 0,6 tona na sat početkom 1950-ih na preko 20 tona na sat danas. Godina 1954. bila je prekretnica jer je proizvodnja s dodanim vezivom radila glatko, a količina proizvedenih ploča premašila je proizvodnju šivanih blazina od kamene vune. Obloge od kamene vune nastavile su da budu važan deo proizvodnog asortimana, a 1959. godine ROCKWOOL je kupio patent koji pokriva lamelaste obloge za izolaciju cevi.

ROCKWOOL Laboratory management 1963

1957.

Osnovano je inženjersko odeljenje kompanije ROCKWOOL

Dubinsko poznavanje temeljnih tehnologija oduvek je bilo ključ uspeha kompanije ROCKWOOL. U cilju nastavka razvoja u tom području, kompanija je osnovala sopstveno inženjersko odeljenje u Hedenhusenu sa pet zaposlenih.

To be updated

1954.

Geografska ekspanzija

Godine 1954. ROCKWOOL je osnovao svoju prvu neskandinavsko povezano društvo u Nemačkoj. Godine 1958. sedište se preselilo iz Korsora u Hedehusene, a ekspanzija se nastavila 1959. godine otvaranjem druge kompanije u Trondheimu u Norveškoj.

Inspector Jørgensen

1940.

Inspektor Jorgensen, inovator

Tokom Drugog svetskog rata inspektor Jorgensen pronašao je inovativne načine da zaobiđe oskudicu sirovina. Da bi zadržao proizvodnju, zamenio je tresetne brikete za ulje, umesto obranog mleka koristio je obrano mleko za vodenu odbojnost i zamenio pamuk papirnim koncem za šivenje obloge od kamene vune.

Verner Palmqvist - started in 1941 at the age of 24 as an electrician and retired 44 years later as Vice President of Research & Development. The photo shows him next to one of the productions lines in Hedehusene ind 1958.

1941.

Verner Palmkuist, inovator

Verner Palmquist radio je u ROCKWOOL Grupi od 1941. do 1985. godine, počevši kao električar, pa postao tehnički direktor i rukovodilac istraživanja i razvoja. Tokom svoje karijere sudelovao je u nekim važnim događajima grupe. Verner je unapređen u tehničkog direktora nakon što je učestvovao u uspešnom prelazu s vune proizvedene na paru u vunu proizvedenu spinerima. Njegova znatiželja i eksperimenti doveli su do upotrebe veziva i prelaza od nevezane kamene vune do širokog spektra proizvoda koje danas poznajemo.

Factory workers 1940

1948.

Vezivo proširuje potencijal kamene vune

ROCKWOOL je kupio licencu od Baldwin Hill kako bi dodao vezivo kamenoj vuni, što je omogućilo razvoj proizvoda s dobrom dimenzionom stabilnošću. Ova promena značajno je proširila portfelj proizvoda ROCKWOOL, stvarajući temelj današnjeg raznolikog asortimana proizvoda.

Gustav Kähler (Partner: 1916-1958)

1948.

Gustav Kahler, inženjer i voditelj

Godine 1948. Gustav Kahler imenovan je za direktora I/S Henriksen & Kähler i njegov sin Klaus Kahler postao je zamenik direktora, odgovoran za operacije. Deset godina kasnije, Klaus Kahler postao je izvršni direktor. Gustav je svoju karijeru započeo u1915. godine kao građevinski inženjer u I/S Henriksen & Kähler i V. Kähler, preduzeću svog oca Valdemara mnogo pre početka proizvodnje kamene vune. Nasledivši svog oca kao partnera 1916. godine, on je igrao ključnu ulogu u širenju poslovanja geografski i u nova područja, uključujući kamenu vunu.

The wool chamber in the late 1930s.

1935.

Licencirana proizvodnja kamene vune

I/S Henriksen i Kahler stekli su licencu za proizvodnju kamene vune u Danskoj, Norveškoj, Švedskoj i Nemačkoj od američkog preduzeća Boldvin Hil iz Nju Džerzija. Proizvodni proces, koji je u to vreme bio baziran na vlaknima kreiranim pomoću pare, korišćen je za izradu granulirane vune i proizvoda za uvezivanje blazina. Prošlo je još 17 godina pre uvođenja efektivnijeg i svestranijeg procesa proizvodnje vune.

Finn Henriksen was on a study tour to the US and saw a good opportunity to use the company's stone deposits for stone wool production.

1935.

Fin Henriksen, inspiriran studijskim putovanjem

Sin [industrijalca] H. J. Henriksena, Fin Henriksen video je proizvodnju kamene vune tokom studijskog putovanja u SAD. Po povratku u Dansku pridružio se kompaniji I / S Henriksenu i Kähleru koje su osnovali njegov otac i Valdemar Kahler, koji je uložio 5000 USD za licenciranje tehnologije kamene vune s Boldvin Hila. Postavljen je temelj za proizvodnju kamene vune ROCKWOOL Grupe.

Production at the Factory in Hedehusene late 1930.

1937.

Proizvodnja kamene vune u Danskoj

Fabrika kamene vune u Hedehuseneu u Danskoj započela je proizvodnju. Spaljena je 1938, ali je obnovljena iste godine. Iste godine započela je proizvodnja mineralne vune ROCKWOOL u Skovdeu u Švedskoj i Larviku u Norveškoj. Do 1939. ukupna proizvodnja porasla je na 2000 tona godišnje samo u Hedehusenu.

Kontaktirajte nas

Za sve informacije popunite formular, a naši predstavnici će Vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.