Energetska efikasnost
Klimatske promene

Večna ušteda energije

24. октобар 2017.

Izolacija je jednostavan, ekonomičan način da zgrada postane održiva

Rešenje za uštedu energije je ovde, danas. U EU, zgrade su odgovorne za 40 procenata potrošnje energije. Već sada bismo mogli da uštedimo 80 procenata toga, koripčenjem postojećih tehnologija. Efikasna toplotna izolacija može drastično da smanji potrošnju i troškove energije, a može i da stvori zdraviju klimu u zatvorenim prostorijama i da poboljša spoljašnju značajnim smanjenjem emisija CO2.

Ali iz održive perspektive, ROCKWOOL će ispričati još bolju priču. Naša glavna sirovina je kamen, konkretnije mešavina vulkanskog dijabaznog kamena iz prirode. To je obilan i obnovljiv izvor, kojeg Zemlja sve vreme stvara. Naša izolacije od kamene vune može da se reciklira beskonačan broj puta, zato da nije potrebno stvaranje otpada.

A iako naš proizvodni proces zahteva energiju za zagrevanje kamena na temperaturu kada ga je moguće izvući u kamenu vunu, koristimo filtere, predzagrevače, naknadne gorionike i druge sisteme za prikupljanje i čišćenje kako bismo smanjili uticaj na životnu sredinu.  Sve u svemu, ROCKWOOL izolacija od kamene vune za zgrade izbegava 85 puta više emisija gasova staklene bašte nego što nastaju od izdvajanja sirovine, transporta i njegove proizvodnje.

ROCKWOOL kamena vuna je i dugotrajni oblik izolacije. Tokom svog dugotrajnog života, nije mu potrebno održavanje ili popravka, a njegove toplotne, dimenzione i vatrootporne i akustične karakteristike tokom vremena ostaju iste.

Kada je potreba da štedimo energiju i CO2 emisije hitnija nego ikada, kamena vuna može da napravi trenutan i dugotrajan doprinos rešenju.

Zainteresirani ste za još tema?