Energetska efikasnost
Održivost
Klimatske promene

5 načina na koje možete uštedeti energiju kod kuće

Vincci Morales
8. фебруар 2019.

Uz pomoć malih promena koje možete da napravite u svom domu možete videti veliku razliku na idućem računu za struju

Da li vas frustrira trošak računa za struju koji samo raste? Možda samo želite da doprinesete očuvanju okoline? Štednjom energije kod kuće svi su na dobitku - vaš račun za režije biće manji, baš kao i količina štetnih emisija koje se otpuštaju u okolinu. 

Naravno da možete da gasite svetlo ili koristite manje tople vode, ali ako zaista brinete za okolinu ili štednju novca, važno je da se usresredite na ono što vam donosi najveću uštedu energije. Stoga donosimo još neke načine uštede koji bi vam mogli da vam pomognu da napravite uočljive promene. A sve o najefikasnijem rešenju saznaćete samo ako nastavite da čitate do kraja.

1. Poboljšajte ili zamenite postojeće prozore

Znate li da 25-30 posto energije u domaćinstvima otpada na toplotu koja prostruji kroz prozore? Kako biste poboljšali efikasnost svojih prozora, proverite osećate li promaju pa izolacijom ili zaptivnim trakama zaustavite strujanje vazduha. Prozorske obloge poput roletni ili zavesa takođe mogu da pomognu u olakšavanju letne vrućine i sprečavanju gubitka toplote zimi.  Ako menjate prozore, kod kupovine pripazite na oznake energetske efikasnosti koje vam pomažu u odabiru proizvoda koji troše znatno manje energije od drugih.

Prozori s niskom emisijom ne reflektuju toplotu nauštrb količine svetlosti koja ulazi u dom. To znači da se unutrašnja toplota zadržava u prostoriji tokom zime dok vrućina tokom leta ne ulazi u prostoriju, što pomaže u regulisanju temperature.

2. Smanjite fantomsko opterećenje

Fantomsko opterećenje odnosi se na električnu energiju koju uređaji troše dok su isključeni ili u stanju mirovanja. Kućni aparati zapravo troše značajnu količinu električne energije čak i kada su u stanju mirovanja. 

Kako biste ovo razrešili, potpuno isključite uređaje tako što ćete izvaditi utikač iz utičnice za napajanje ili se poslužite pametnim razvodnikom. Njime uređaj možete isključiti na daljinu onda kada se ne koristi ili ga postaviti da to sam uradi u zadato vreme.

3. Uložite u programabilni termostat

Programabilni termostati dopuštaju automatsko prilagođavanje temperature potrebama i životnom stilu korisnika. Drugim rečima, kontrole grejanja i hlađenja moguće je postaviti da se automatski isključe kada ste van kuće ili da rade smanjenim intenzitetom kada spavate.

4. Smanjite uticaj toplotnih mostova

Toplotni mostovi pojavljuju se kada deo zida, krova ili poda prenosi toplinu brže od materijala kojim je okružen. Kroz ovo područje toplotni tok je povećan pa se toplota brže gubi. Sve to rezultira većom potrošnjom električne energije u nastojanju da se unutrašnja temperatura zadrži na optimalnom nivou.

Gotovo je nemoguće u izgradnji izbeći toplotne mostove pa im se pripisuje gubitak toplote od 30 posto čak i kod dobro izolovanih i nepropusnih građevina.

Nije vam potrebna skupa oprema za identifikaciju mesta gubitka toplote. Dovoljno je tek preći rukom po zidu kako biste osetili hladnija područja.

Jedan od načina na koje možete da smanjite uticaj toplotnih mostova je upotreba materijala niske toplotne provodljivosti poput kamene vune koja je puno bolji izolator od metala.

5. Toplotno izolujte svoj dom

Toplotna izolacija je zaista efikasan način smanjenja uticaja toplotnih mostova i potencijalno najbolji način štednje električne energije. 

Izolacija kamenom vunom ima ključnu ulogu u štednji energije jer zimi zadržava toplotu u prostoriji, a leti izvan prostorije. Toplotnom izolacijom možete da uštedite i do 70 posto energije koja se iskoristi za grejanje i hlađenje! 

Svoj dom možete izolovati na više načina, ali jedan od efikasnijih je izolacija kamenom vunom.

Njena dugotrajnost garantuje dobru izolaciju vašeg doma, a u godinama koje će uslediti neće biti potrebna dodatna ulaganja u održavanje. S obzirom na to da je u proseku pet puta skuplje održavati građevinu nego je izgraditi, ovo je itekako važna činjenica. 

Stoga, ako ste spremni za štednju energije i očuvanje okoline, poželećete da uložite vreme i trud u aktivnosti koje će zaista napraviti razliku. Zato već danas razmislite o izolaciji svog doma.

Izvori:

https://www.energy.gov/energysaver/update-or-replace-windows

https://www.kore-system.com/blog_list/thermal-bridging-what-it-is-why-you-should-avoid-it/

Zainteresirani ste za još tema?