Energetska efikasnost
Održivost

Skriveni potencijal u uštedi energije u industriji

24. децембар 2017.

Sa otplatom za manje od dve godine, investiranje u izolaciju može u industriji uštedeti milione

Zadržavanje održivog poslovanja 

Industrija je ogroman korisnik energije. Širom sveta, odgovorna je za četvrtinu godišnje potrošnje energije i stvara skoro 40 procenata emisija CO2 povezanih sa energijom1  . U svim svojim oblicima, veliki deo troškova industrijske proizvodnje otpada na energiju. 

Kako bi njihovo poslovanje ostalo održivo u svetlu sve većih troškova, ograničenja u upotrebi resursa i propisa o zaštiti životne sredine, vlasnici i operateri moraju da smanje potrošnju energije. U mnogim delatnostima, već su uneli značajne investicije kako bi to postigli. Ali još uvek nisu u potpunosti iskoristili skriveni potencijal jednostavnog rešenja: izolacije.

Danska industrija je poboljšala svoju konkurentnost jakim fokusom na smanjivanje troškova za energiju. Za 10 godina, danske industrijske kompanije su poboljšale svoju konkurentnost za devet procenata. ROCKWOOL tehnička izolacija pomaže poboljšanju energetske efikasnosti u industriji.

IZVOR: „DETALJNA STUDIJA EVROPSKE ENERGETSKE BEZBEDNOSTI“, KOMISIJA EU

Neiskorišćeni potencijal 

Izolacija već igra važnu ulogu u hemijskim, petrohemijskim i postrojenjima za preradu nafte. Ona štiti osoblje od rizika od opekotima, upravlja tokovima energije, održava temperature unutar zadatih ograničenja i omogućava da hemijske reakcije i procesi funkcionišu normalno i bezbedno.  

Međutim, ona ima mnogo veći neiskorišćeni potencijal za uštedu energije, troškova i emisija za industriju, sa investicijama koje se brzo isplate. Nekoliko studija ukazuje na razmere ove prilike:

  • Korišćenjem podataka od 700 procena industrijske energije, Nacionalna asocijacija za izolaciju SAD (NIA) procenjuje da sveobuhvatni program održavanja i nadogradnje izolacije može da generiše godišnju uštedu od 4,8 milijardi američkih dolara i da smanji emisije CO2 za 43 miliona metričkih tona svake godine.2

  • Kada je Evropska fondacija za industrijsku izolaciju obavila 180 TIPCHECK provera (eng. Technical Insulation Performance Check, tehnička provera performansi izolacije), identifikovala je potencijalnu uštedu energije od 750.000 MWh/godišnje, što bi moglo da smanji emisije CO2 za 500.000 tona i uštedi 23,5 miliona evra troškova godišnje. Prema studiji, tipično vreme vraćanja ulaganja za nadogradnju izolacije je jedna do dve godine.3

  • ECOFYS  je pokazala da dobro projektovana izolacija može da donese uštede od 50 do 60 procenata gubitaka toplote u mnogim postrojenjima.4

Studije poput ovih pokazuju razmere mogućih ušteda za vlasnike i operatere u vidu energije, novca i emisija CO2. A osim što je dobro za poslovanje, efikasna izolacija pomaže u zaštiti ljudi i sredstava, štiteći i životnu sredinu. 

„Emisije CO2 od sagorevanja goriva“,  OECD/IEA, 2016
„O izolaciji u brojkama“, Nacionalna asocijacija za izolaciju, et al.,
„Korišćenje potencijala izolacije u industriji“, Eiif 
„Zaštita klime sa brzom otplatom ulaganja“, Eiif, 2012

Zainteresirani ste za još tema?