Obnova
Buka/akustika

Ključ za opušten dom

5. јул 2023.

Želite dom da pretvorite u oazu mira? Kvalitetna gradnja je vaš saveznik

Želite dom da pretvorite u oazu mira? Kvalitetna gradnja je vaš saveznik.  

Imali ste loš dan na poslu? Ne osećate se dobro? Spremate se za veliku prezentaciju? Šta god da se događa, pod stresom ste. Niste sami. Rezultati opsežne studije koju je sprovela Fondacija za mentalno zdravlje širom Ujedinjenog Kraljevstva pokazali su da je tokom 2017. godine gotovo tri četvrtine ljudi bilo pod stresom s kojim se nisu mogli nositi.1

Pitanje je kuda otići kako biste izbegli uzročnike stresa? Pa, kako kažu, nigdje nije kao kod kuće. 

Ipak, ako se ni tamo ne možete opustiti, vreme je da razmotrite korake koje možete preduzeti kako biste dom pretvorili u oazu mira. 

Četiri načina za stvaranje doma bez stresa 

1. Ulepšajte ga

Estetska poboljšanja mogu pozitivno uticati na naš um. U projeku oko 90 posto vremena provodimo u zatvorenom. Stoga, ako želite da poboljšate uslove življenja, estetski udoban dom može itekako pomoći. 

Odabirom živopisnih tkanina i elegantnog nameštaja u svoj dom možete uneti dašak raznolikosti i dati mu pečat sopstvene individualnosti. Na ovaj način možete smanjiti nivo stresa, podići raspoloženje i blagotvorno uticati na svoje mentalno zdravlje.

2. Unesite više prirodne svetlosti

Uživanje u prirodnoj svetlosti može imati blagotvoran uticaj na vaše raspoloženje. Prirodna svetlost u vašem domu sjajno će istaći lepotu vaših tkanina i nameštaja. Za ovaj efekat poslužite se svetlosnim pločama koje će povećati količinu svetlosti koja ulazi u prostor. 

Osim što će vaš dom izgledati prostranije i svetlije, vaše zdravlje i raspoloženje takođe će se preporoditi. Prema sprovedenim studijama, zbog veće izloženosti dnevnom svetlu noću spavamo čak 46 minuta više.3 Budući da se nekvalitetan san i nesanica povezuju s brojnim zdravstvenim problemima, izloženost prirodnoj dnevnoj svetlosti ključna je za naše sveopšte zadovoljstvo.   

3. Poboljšajte regulaciju temperature

Idealna sobna temperatura može vam pomoći da izbegnete razne zdravstvene smetnje. Istraživanja su pokazala da regulacija sobne temperature u dobro izolovanom domu utiče na kvalitet sna. 

Pretopla soba može biti uzrok nesanice i nemirne noći.4 S druge strane, prehladna soba može uzrokovati kontrakcije mišića koji u nastojanju da održe toplotu onemogućavaju potpuno opuštanje i dubok san. Sve u svemu, optimalna regulacija sobne temperature pomaže da se u svom domu osećate opušteno bez obzira na vremenske uslove. 

Ograničavanjem temperaturnih fluktuacija takođe doprinosite udobnom nivou vlage u zatvorenom prostoru, čime se stvara utisak zdravijeg i udobnijeg enterijera. 

4. Poboljšajte zvučnu izolaciju

Prema rezultatima istraživanja, zagađenje bukom može doprineti stresu. Pravilno izvedena izolacija pomaže da se reguliše temperatura i eliminiše neželjena buka. 

Na kraju dana, vaš dom bi trebalo da bude oaza udobnosti gde se možete jednostavno zavaliti i opustiti. Pomoću ovih malih promena svoj životni prostor možete pretvoriti u mirno i opušteno okruženje i konačno uživati u pravom osećaju doma. 

Izvori:

  1. Istraživanje Fondacije za mentalno zdravlje (2018.)
  2. Upscaling Urban Regeneration, 2018.
  3. Word Green Building Council, 2016.
  4. cnet.com/health/sleep/temperature-to-sleep-better/

Zainteresirani ste za još tema?