Urbanizacija
Bezbednost
Zdravlje

5 pitanja koja bi trebalo postaviti prilikom kupovine nove kuće

6. јул 2023.

Kada teško stečenu ušteđevinu namenite kupovini kuće, želite da ona ispuni sva vaša očekivanja

Otkrijte savete presudne za kupovinu nove kuće

Novi kupci pretpostavljaju da će sve biti savršeno ako kupe tek izgrađenu kuću. Ipak, ta pretpostavka jedna je od najvećih grešaka koju pri kupovini kuće možete napraviti jer problemi se mogu pojaviti i kod novogradnje. Da sreću zbog kupovine nekretnine za koju se nadate da ćete u njoj provesti veći deo života ne zameni  frustracija, donosimo vam pet važnih pitanja koja trebate postaviti pre odluke o kupovini. 

1. Da li je vaš novi dom nepropustan?

Dobro je uveriti se da je vaš budući dom nepropustan jer je time značajno efikasniji. Nepropusnost, na primer smanjuje količinu toplog ili hladnog vazduha koji prolazi kroz kuću. To leti zahteva manje hlađenja, a zimi manje grejanja. Dakle, time se osim energije štedi i novac jer bi se vaš račun za struju mogao prepoloviti. Štaviše, vazdušne pregrade i sistem ventilacije s rekuperacijom vazduha značajno smanjuju mogućnost oštećenja uzrokovanih vlagom. 

2. Kakav je HVAC sistem?

Pod HVAC-om podrazumevamo grejanje, ventilaciju i klimatizaciju - sisteme koji su neophodni za udobnost vašeg novog doma. Visokokvalitetne i visokoefikasne kuće zahtevaju dodatno razmišljanje o sistemima grejanja i hlađenja, što se posebno odnosi na tehnologiju dotoka svežeg vadzuha. HVAC sistemi dolaze u više oblika, a kako biste odabrali onaj najprikladniji vašem domu, za pomoć se možete obratiti stručnom mašinskom projektantu. 

3. Kako se kuća nosi s vodom?

Jedna od najneprijatnijih stvari koje možete iskusiti u novom domu je akumulacija vode. Ova pojava nije samo neprijatna, već i štetna jer dugotrajno može negativno uticati na životni vek vaše nekretnine. Kako bi se ovo sprečilo, treba osigurati adekvatan sistem za odvod i preduzeti prikladne mere protiv curenja vode. 

4. Da li je dobro izolovana?

Kvalitetna izolacija od vitalne je važnosti za udoban i energetski efikasan dom. Izolacija kamenom vunom može značajno da poboljša kvalitet vašeg života jer nudi brojne pogodnosti poput:

  • otpornosti na vatru – kamena vuna može podneti temperature iznad 1000°C, što sprečava širenje vatre i omogućava njeno suzbijanje
  • toplotne izolacije – toplotna izolacijska svojstva kamene vune omogućavaju održavanje prijatne temperature u zatvorenom uz smanjenu potrošnju energije za grejanje i hlađenje
  • prozračnosti - kamena vuna je paropropusna, što znači da ne zadržava vlagu, već joj omogućava da prođe kroz zidove; ovo svojstvo štiti kuće od nastanka truleži, plesni i oštećenja izazvanih vlagom
  • zvučne izolacije – kamena vuna je zbog svoje prirodne velike gustoće odličan zvučni izolator i smanjuje zagađenje bukom u gusto naseljenim područjima sa gustom mrežom saobraćajnica
5. Da li su prozori i vrata kvalitetni?

Standardni prozori i vrata mogu uticati na izolaciju bez obzira na to koliko je ona sama kvalitetno izvedena. Postojanje tzv. toplotnih mostova preduslov je bržeg gubitka toplote, što može rezultirati većom potrošnjom energije pri održavanju prijatne temperature u prostoriji. Odabirom visokokvalitetnih vrata i prozora nećete samo osigurati udobnost u zatvorenom prostoru, već ćete i energiju trošiti efikasnije. 

Naposletku, jedna od prednosti kupovine novogradnje je mogućnost prilagođavanja nekretnine dok je u procesu izgradnje, čime dugoročno možete uštedeti novac i sačuvati okolinu. Ako kući koja vam se sviđa nedostaju neke od navedenih stavki, uvek se možete obratiti izvođaču radova da vidite može li izvesti promene koje biste želeli. 

 

Zainteresirani ste za još tema?