Zdravlje

Zdravo iznutra

7. јун 2022.

Dobra klima u zatvorenom prostoru je neophodna za zdravlje i blagostanje

Klima u zatvorenom prostoru nije samo temperatura

Sada kada provodimo preko 90 procenata vremena u zatvorenom prostoru, od toga dve trećine u svojim domovima, dobra klima u zatvorenom ima veliki uticaj na naš komfor i zgravlje.

Klima u zatvorenom prostoru nije samo temperatura, iako je ona, narvno, bitan faktor što nam je udobno bez obzira na godišnje doba ili vremenske prilike. Nivo vlažnosti, na primer, može dovesti do respiratornih problema ako je previsok ili da ometa san i izaziva probleme sa kožom ako je previše niska 1. I nivoi svetlosti su važni. Izloženost dnevnom svetlu pomaže ljudima da se osećaju punim energije i smatra se jednom od najpoželjnijih funkcija na radnom mestu 2.

Od buke se svi možemo razboleti

A iako je možda ne povezujemo direktno sa zdrvljem, zvuci koje čujemo u zatvorenom prostoru imaju moć da nas razboje – ili da nam pomognu da ostanemo zdravi. Neželjena buka je jedan od vodećih uzroka stresa kod kuće. Ona može da poveća rizik od visokog krvnog pritiska i dijabetesa, kao i da ometa vaš san. Zapravo, prema Evropskoj agenciji za životnu sredinu (EEA), 10.000 smrti u Evropi 3 svake godine može biti pripisano buci.

Iako 80 miliona Evropljana živi u domovima sa lošom unutrašnjom klimom 4, tehnologija koja je potrebna da to promeni je dostupna već danas. Sa pravom vrstom izolacije, unutrašnji prostori mogu ostati na prijatnim nivoima temperature i vlažnosti, smanjujući neželjenu buku – a sa dodatom prednošću mnogo nižih računa za utrošenu energiju.

Obezbeđujući toplotni komfor, upijajući buku i pomažući izgradnji prostranim, dobro osvetljenih prostorija, plafonska i izolaciona rešenja kompanije ROCKWOOL nam pomažu da budemo zdraviji, srećniji i produktivniji u zatvorenom prostoru.

Vreme provedeno u zatvorenom
0

do 90% vremena provedenog u zatvorenom

Vreme provedeno kod kuće
0

vremena provedenog u zatvorenom provedemo kod kuće

Loša klima u zatvorenom prostoru
0

Evropljana živi u lošim klimatskim uslovima zatvorenog prostora