Klimatske promene

Poboljšanje materijala

24. октобар 2017.

Savremene zgrade predstavljaju mnogo više od samo cementa i cigala. Današnji projektanti i građevinci mogu da biraju među ogromnim spektrom efikasnih materijala za pravljenje zgrada koji kombinuju unutrašnji komfor sa manjim troškovima za energiju i smanjenim uticajem na životnu sredinu

Toplotne performanse

Prilikom renoviranja starih kuća ili planiranja novog naselja, prava kombinacija projektovanja i izolacije može doneti veliku razliku učinku zgrade. Važno je, na primer, izbegavati toplotne mostove (koji mogu prouzrokovati kondenzaciju). Projektanti i građevinari bi trebalo da paze i na toplotni učinak izolacionih materijala koje izaberu. Vrednost lambda, poznata i kao toplotna provodljivost, iskazuje koliko dobro materijal izoluje u savršenim uslovima: što je vrednost niža, to su performanse bolje.

Obezbeđivanje energetski efikasnih konstrukcija

Međutim, energetski efikasna konstrukcija ne zavisi samo od izolacije sa niskom lambda vrednošću. Hoće li izolacija lako biti postavljena na zgradu? Ako postoje čak i mali vazdušni džepovi, na primer, prilikom izolovanja nepravilnih oblika kao što su stari krov ili zid, to može imati drastičan uticaj na energetski učinak.

A pošto je obično potrebno 30-50 godina pre nego što zgrada bude zamenjena ili nadograđena, način na koji se materijal dugoročno ponaša je važna stvar koju treba uzeti u razmatranje:

Doživotne performanse
Neki izolacioni materijali obuhvataju gasove koji se tokom vremena razlivaju, smanjujući izolacionu vrednost.

Dimenziona stabilnost
Iako možda pokazuju nisku lambda vrednost prilikom kupovine, određeni materijali mogu da se skupe ili pomere kao odgovor na promene temperature i vlažnosti, smanjujući energetsku efikasnost.

Paropropusnost
Vlaga može da se akumulira u određenim izolacionim materijalima, utičući na učinak energije i potencijalno pomažući rast buđi i gljivica. Idealno, izolacija bi trebalo da omogući prolaz vlage.

Za energetski efikasne, održive nove zgrade i renoviranja, nezapaljiva izolacija od kamene vune kompanije ROCKWOOL predstavlja idealan izbor:

  • Lako se postavlja na stare i nove konstrukcije
  • Ostaje na mestu tokom životnog veka zgrade
  • Zadržava svoj oblik i toplotne performanse tokom vremena
  • Dozvoljava pari da prolazi i ne akumulira vlagu
  • Napravljena od prirodnog neorganskog kamena, obezbeđujući bezbednost od požara, trajnost i izvrsnu zaštitu od buke

Svođenje uticaja na minimum u razvoju novih stanova

ROCKWOOL proizvodi za izolaciju su bili sastavni deo Silken Park naselja u Dablinu u Irskoj, koje je sagrađeno prema zahtevnim energetskim standardom Pasivne kuće. 

Komentarišući uspešnost projekta, preduzimač Beri Durkan je rekao: „Kombinacijom jednostavne zidne konstrukcije, dobrih jakih prozora, hermetičnosti, ventilacije i povrh svega, visokih nivoa izolacije, imaćemo veoma srećnog klijenta, sa zdravim domom, a najznačajnije, sa veoma niskim računima za energiju.“

Zainteresirani ste za još tema?