Buka/akustika
Utjecaj na društvo
Blagostanje
Zagađenje bukom

Može li zvučna izolacija rešiti problem buke od suseda?

7. август 2023.

Za većinu nas dom je mesto gde tražimo zaklon od spoljašnjeg sveta i opuštamo se, uživajući u sopstvenom miru

Za većinu nas dom je mesto gde tražimo zaklon od spoljašnjeg sveta i opuštamo se, uživajući u sopstvenom miru. Za stanare višespratnica taj mir često ugrožava buka suseda iz stana iznad ili susednih stanova.

Pored buke od suseda, buci od saobraćaja su često izloženi i stariji objekti, posebno u zoni tramvaja. Stalna izloženost buci jedan je od simptoma savremenog života.

Istraživanja pokazuju da buka može značajno uticati na kvalitet života. Dugotrajno izlaganje jakoj buci izaziva stres u telu, što ubrzava rad srca, povećava krvni pritisak i utiče na imuni sistem. Prema istraživanju Svetske zdravstvene organizacije (SZO), zagađenje bukom utiče na san, društvenu produktivnost i čak može izazvati gubitak sluha.

Visokokvalitetna zvučna izolacija poda i zidova može pomoći u smanjenju buke koja dolazi od suseda. Na primer, postavljanje panela od kamene vune između unutrašnjih zidova ili u pregradnim zidovima između stanova može da smanji prenos zvuka. Postavljanjem spuštenog plafona sa izolacionim materijalima, sa pločama od kamene vune, ispod postojećeg plafona može se smanjiti zvuk koji dolazi iz gornjeg sprata ili susednih prostorija.

Dobra zvučna izolacija je osnova funkcionalne zgrade i doprinosi skladnom životu sa komšijama. Ulaganjem u zvučnu izolaciju novogradnje i prilikom adaptacije stana ili kuće povećava se kvalitet života svih stanara i povećava vrednost imovine.

Šta je zvučna izolacija i kako funkcioniše?

U osnovi, zvuk je energija koja se stvara kada nešto vibrira. Energija u talasima izvire iz izvora (zvuka) i uzrokuje da svi objekti sa kojima dođe u kontakt vibriraju na istoj frekvenciji. Za razliku od svetlosti, zvučni talasi relativno lako putuju kroz objekte. Iz tog razloga je, na primer, moguće čuti saobraćajnu buku uprkos zatvorenim prozorima.

Glavni cilj zvučne izolacije je da apsorbuje, reflektuje ili blokira zvuk kako bi se smanjio njegov prenos. Zvučna izolacija funkcioniše tako što dodaje barijere za prolaz zvučnih talasa. Na ovaj način se energija zvučnog talasa smanjuje do te mere da se jedva čuje.

Prema načinu na koji se zvuk prenosi, razlikujemo dve vrste buke:

  • Vazdušna ili prostorna buka – prenosi se vazdušnim talasima spolja ili iz druge prostorije u prostoriju u kojoj ometa. Uzroci vazdušne buke mogu biti različiti, uključujući saobraćajnu buku, buku iz industrijskih postrojenja, let aviona, muziku ili razgovore. Vazdušna buka je često najčešći oblik buke koji se sreće u svakodnevnom životu.
  • Udarna buka – prenosi se kroz konstrukciju, odnosno plafone, podove, zidove. Ovo može uključivati zvukove poput bušenja, udaranja, pada predmeta, povlačenja nameštaja, udaraca čekićem i slično. Ovu vrstu buke karakteriše iznenadna i kratkotrajna priroda zvuka.

Intenzitet buke se meri u decibelima (dB). Veće vrednosti decibela ukazuju na viši nivo buke. Nizak nivo buke se obično smatra do 30 dB, dok se nivo buke od 60 dB i više može smatrati bukom koja može izazvati neugodnost ili negativne posledice po zdravlje.

Efikasnost zvučne izolacije se meri određivanjem indeksa zvučne izolacije Rv, koji se numerički izražava u decibelima (dB). Važno je napomenuti da indeks zvučne izolacije Rv za element ne pokazuje koliko buke taj element propušta, već za koliko dB smanjuje svoj nivo.

Kamena vuna ima vlaknastu strukturu koja ROCKWOOL proizvodima, po svojoj prirodi, pruža visokoefikasnu sposobnost apsorpcije zvuka, značajno doprinoseći poboljšanju zvučna izolacija konstrukcije u koju se ugrađuje.

U smislu poboljšanja akustičnih performansi građevine, kamena vuna ima nekoliko prednosti u zvučnoj izolaciji objekta:

  • poboljšava apsorpciju zvuka
  • smanjuje prenos buke
  • poboljšava produktivnost na radnom mestu
  • održava domove tihim i udobnim

ROCKWOOL zvučna izolacija od kamene vune je testirana u laboratorijskim uslovima i dokazano poboljšava akustične performanse objekta u koji je ugrađena.

Zvučna izolacija u vašem domu - najčešće greške i kako ih izbeći

Osnovni preduslov za zvučnu izolaciju je kvalitetna i profesionalna ugradnja pregrada i obloga i prevencija zvučnih mostova.

Zvučni mostovi ili akustični mostovi, su strukturni elementi ili spojevi u građevinskim konstrukcijama koji omogućavaju prenos zvuka između različitih delova zgrade ili objekta.

Oni predstavljaju slabu tačku u zvučnoj izolaciji i mogu izazvati curenje buke iz jedne prostorije u drugu. Zvučni mostovi mogu biti uzrokovani raznim faktorima, uključujući nepravilnu konstrukciju, loše izolacione materijale, nepravilne veze ili lomove u izolacionom sloju.

Primeri zvučnih mostova uključuju nepravilno izvedene zidne spojeve, otvorene šupljine u zidovima, loše izolovane podove ili plafone, spojeve oko prozora i vrata i loše dizajnirane ventilacione otvore.

Kada zvučni talasi naiđu na zvučni most, mogu se preneti kroz njega, narušavajući kontinuitet zvučne izolacije. To rezultira curenjem buke iz jednog prostora u drugi, što može biti izvor neugodnosti i smanjiti efikasnost zvučne izolacije.

Da bi se smanjio uticaj zvučnih mostova, važno je primeniti odgovarajuće građevinske tehnike i materijale.

Ovo može uključivati upotrebu izolacionih materijala visokih performansi, kao što je kamena vuna, koja se koristi za popunjavanje praznina i pukotina u konstrukciji kako bi se sprečio prenos zvuka.

Takođe je važno osigurati da su svi priključci pravilno napravljeni kako bi se minimizirao prenos zvuka. U tom smislu, dobra zvučna izolacija se postavlja od temelja, izolacijom podova, zidova i plafona. Za međuspratne konstrukcije najčešće se koristi plutajući pod, dok se za prefabrikovane zidove koristi ispuna od kamene vune.

Visokokvalitetna zvučna izolacija poda i zidova unutar zgrade povećava nivo privatnosti i smanjuje prodor zvukova iz susednih zgrada, poput muzike ili koraka iz stana iznad.

Pre nego što se upustite u planiranje zvučne izolacije stana ili kuće, potrebno je utvrditi koja vrsta buke predstavlja problem i gde je njen izvor.

Efikasna zvučna izolacija se može postići kontrolisanjem buke duž putanje širenja (zidovi, plafon) na praktičan način. U idealnoj situaciji, preporučljivo je izvršiti zvučnu izolaciju na izvoru zvuka, odnosno u prostoriji u kojoj je nastala buka.

S obzirom da kontrola buke na izvoru često nije moguća, rešenje je kvalitetna zvučna izolacija vašeg doma.

Zvučna izolacija poda - plutajući pod sa izolacijom od kamene vune apsorbuje zvukove koji se prenose između podova

Zvučna izolacija poda je postupak kojim se smanjuje prenos zvuka između različitih spratova ili prostorija u zgradama.

Osnovni cilj zvučne izolacije poda je smanjenje prenosa udarne buke, koja nastaje kada predmeti padnu ili udare o pod, i vazdušne buke koja se prenosi kroz vazduh.

Upotreba izolacijskih materijala visoke gustoće igra važnu ulogu u smanjenju prenošenja zvuka kroz pod. Materijali poput kamene vune mogu se koristiti za zvučnu izolaciju poda kako bi se smanjila provodljivost zvuka i apsorbirala vibracija.

Plivajući pod (eng. Floating floor) je vrsta podne konstrukcije koja se sastoji od ploča od kamene vune koje se postavljaju na međuspratnu konstrukciju bez direktnog pričvršćivanja na nju. Estrih se polaže preko kamene vune, koja se na taj način odvaja od nosive konstrukcije. Plivajući podovi imaju slojevitu strukturu. Podna obloga može biti izrađena od različitih materijala kao što su drvo, laminat, vinil ili keramika.

Kamena vuna se obično koristi kao sloj izolacije između međuspratne konstrukcije (npr. betonske ploče) i košuljice na kojoj se nalazi podna obloga (npr. parket ili keramičke pločice). Ima odličnu apsorpciju zvuka i svojstva izolacije i može značajno smanjiti prenos zvuka kroz pod.

Zbog njihove sposobnosti apsorpcije zvuka i prigušenja buke, ugradnja ROCKWOOL proizvoda kao što je Stepprock u sistem plutajućih podova poboljšava performanse izolacije većine podnih konstrukcija.

Plivajući podovi se često koriste kao podna zvučna izolacija u stambenim i poslovnim zgradama.

Prilikom projektovanja plutajućeg poda sa izolacijom od kamene vune, važno je obezbediti pravilan smeštaj i pravilan izbor proizvoda. Takođe, treba obratiti pažnju na debljinu i gustinu kamene vune kako bi se postigao željeni nivo zvučne izolacije.

Zvučna izolacija zidova - rešenje za smanjenje buke iz susednih stanova

Prenos zvuka, odnosno buka, najveći je problem u višestambenim zgradama. Buka koja se čuje tokom noći je posebno problematična i negativno utiče na san stanara.

Zvučna izolacija zidova pomaže u smanjenju prenosa zvuka kroz unutrašnje i spoljašnje zidove u stambenim i poslovnim zgradama. Da bi se smanjio prenos buke, potrebno je dobro izolovati zidove koji se graniče sa susednim stanovima.

Zvuk teže putuje kroz teže materijale, zbog čega betonski zidovi bolje blokiraju buku. Dobra zvučna izolacija se može postići i kod zidova od drugih materijala, kao što su pregradni zidovi od gipsanih ploča postavljanjem izolacije od kamene vune ROCKWOOL.

ROCKWOOL Acoustic akustične ploče obezbeđuju efikasnu apsorpciju zvuka i rezonanciju šupljih i pregradnih zidova i zidova od gipsanih ploča.

Zvučnu izolaciju je najbolje planirati od samog početka izgradnje. Na ovaj način je moguće ispuniti sve zahteve i osigurati da zid bude čvrsto pričvršćen za ostale elemente konstrukcije.

Ako pregradni zid od gipsanih ploča nije adekvatno pričvršćen za pod i plafon, on će se opustiti kao membrana i pružiti vrlo malu zaštitu od buke udara. U ovom slučaju biće veoma teško postići zadovoljavajuću zvučnu izolaciju bez rušenja samog zida i izgradnje novog.

Ukoliko ste odlučili da renovirate i adaptirate svoj stan i kuću, a ne želite da dirate postojeće zidove, moguće je postaviti još jedan (tanji) zid ispred postojećeg. Ukoliko postoje prodori u zidu, potrebno ih je sanirati i dobro zatvoriti pre svake intervencije.

Postavljanjem dodatnog zida od gipsanih ploča u kombinaciji sa kamenom vunom moguće je poboljšati zvučnu izolaciju do 4 puta.

Zvučna izolacija ROCKWOOL ugrađena u šuplje zidove nudi visoko upijajuća svojstva, koja uklanjaju rezonancije šupljina i poboljšavaju ukupne zvučne performanse zida. Tvrde ili polutvrde ploče obezbeđuju da je šupljina potpuno ispunjena, bez praznina.

Investirajte u dobru zvučnu izolaciju za prijatan dom, dobrosusedske odnose i veću vrednost nekretnine

Dobra zvučna izolacija poda i zidova omogućava stanarima privatnost i smanjuje prenos zvuka između prostorija u istom stanu ili između susednih stanova.

To znači da se svako može osećati udobno i neometano u svom domu, bez neželjenih zvukova koji prodiru spolja ili iz drugih prostorija.

Smanjenje buke iz okoline, poput saobraćajne buke, buke iz industrijskih postrojenja ili susednih zgrada, doprinosi mirnijem i prijatnijem okruženju. Smanjenje unutrašnje buke takođe doprinosi opuštajućoj atmosferi u kući.

Dobra zvučna izolacija je posebno važna za radne prostorije unutar stambene zgrade. Smanjenje buke iz drugih delova stana ili spolja omogućava veću koncentraciju, bolju produktivnost i manje ometanja tokom rada ili učenja.

Visokokvalitetna zvučna izolacija poda i zidova može povećati vrednost stambene zgrade. Potencijalni kupci ili zakupci često traže miran i tih dom, pa stambene zgrade sa efikasnom zvučnom izolacijom mogu biti atraktivnije na tržištu nekretnina.

Ukratko, zvučna izolacija stambene zgrade ima brojne prednosti, uključujući privatnost, poboljšani kvalitet života, povećanu produktivnost, bolje zdravlje i dobrobit stanara i potencijalno povećanu vrednost imovine.

Zainteresirani ste za još tema?