Een spouwmuur is een dubbele muur met een open ruimte (oftewel de spouw). Het isoleren van de spouwmuur is een effectieve manier om energie te besparen en zowel het thermisch als het akoestisch comfort in een woning te vergroten. Het isoleren van de spouw met Rockfit spouwisolatie heeft direct effect.

Waarom de spouwmuur isoleren?

Spouwmuurisolatie biedt vele voordelen. Een optimaal binnenklimaat is belangrijk voor gezonde en comfortabele woon- en werkomstandigheden. Goede spouwmuur isolatie houdt een woning warm in de winter en zorgt er in de zomermaanden juist voor dat de woning minder snel opwarmt. Spouwmuurisolatie zorgt voor een constantere temperatuur in huis, zodat er minder energie nodig is voor verwarming of juist koeling. Hiermee kan een aanzienlijke besparing op de energiekosten gerealiseerd worden.

De U-waarde Calculator helpt je bij het maken van een U-waarde berekening van een specifieke spouwmuurconstructie. In onze prijslijst staan enkele rekenvoorbeelden voor Rockfit spouwproducten.

Een laag geluidsniveau is essentieel voor ons comfort, bijvoorbeeld als we in alle rust willen slapen of werken. Geluid beïnvloedt echter ook onze gezondheid. Onderzoek heeft aangetoond dat gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, rust- en slaapverstoring en een verhoogde bloeddruk of hartslag het gevolg kunnen zijn van geluidsoverlast. Een goed geïsoleerde spouwmuur draagt dan ook bij aan een goede bescherming tegen geluidsoverlast. Isolatie van de spouwmuur kan ook helpen tegen omloopgeluid dat van de buren afkomstig is.

Spouwmuurisolatie speelt een belangrijke rol in de vochthuishouding van de spouwmuur. Tijdens en na de bouwuitvoering bestaat het risico op vochtophoping van bouwvocht in de binnenmuur. Hierdoor kan schimmelvorming ontstaan. Een dampopen spouwmuurisolatie kan bijdragen aan de droging van het bouwvocht uit de binnenmuur.

Het gevaar van brand in een spouwmuur mag niet worden onderschat. Toepassing van onbrandbare rotswol isolatie biedt de beste waarborg om het risico op het ontstaan van een spouwbrand en branduitbreiding via de spouw te verlagen.

Voordelen ROCKWOOL spouwmuurisolatie:

  • Thermisch comfort
  • Uitstekende akoestische prestaties
  • Dampopen en waterafstotend, dus geen vochtdoorslag
  • Buitengewoon brandveilig
  • Lange levensduur
  • Makkelijk en snel te verwerken, geen tape of voegschuim nodig
denk breder, spouw, aansluiting, achterblad
Video

Spouwmuur isoleren

Verwerkingsvideo isoleren spouwmuren met Rockfit spouwmuurisolatie

new generation Rockfit, introduction, cavity slabs, spouw
Video

Voordelen Rockfit spouwmuurisolatie

Een unieke spouwplaat met twee verschillende zijden

Rockfit Duo heeft twee verschillende zijden. De ene is hard, de andere flexibel. De flexibele zijde wordt tegen het binnenblad van de spouw geplaatst. Door de goede aansluiting op het binnenspouwblad wordt warmteverlies door convectiestromen voorkomen. Door de harde zijde is de spouwplaat stevig en makkelijk hanteerbaar. Er ontstaat bovendien geen insnoering (het zogeheten matraseffect), bij het aandrukken van de clips op de spouwankers.

Rockvent Solid packshot, Product, GBI, ventilated facades, insulation, slab, stonewool, package, packshot

Tijdens de verbouwing van een woning in Zichem stuitte de bouwheer op ROCKWOOL spouwmuurisolatie die na 35 jaar nog altijd piekfijn in orde was. Hoewel de spouwmuurisolatie al 35 jaar in de spouw zat en de gevel zich aan de regenzijde bevond, verkeerde de isolatie nog in erg goede staat. De isolatie was zelfs nog zó goed, dat het materiaal probleemloos hergebruikt had kunnen worden. 
 

steenwol 35 jaar, spouwmuurisolatie, cavity wall insulation after 35 years

Kennis & Advies

Veelgestelde vragen

Welke isolatiedikte is er nodig voor een U-waarde van 0,24 W/m².K?
Wanneer is de luchtspouw niet- of zwak geventileerd?
Wat is de minimale breedte van de luchtspouw?

Downloads

 

 

0 selected files

icon
icon
icon

Neem contact met ons op

Andere gevelisolatie toepassingen

Bekijk ook deze toepassingen