Gevels in houtskeletbouw zijn veelal tweeschalig geconstrueerd zoals gemetselde spouwmuren, maar met een binnenblad van houten  draagstructuur. Thermische isolatie kan met ROCKWOOL isolatie tussen de houten stijlen en eventueel nog een bijkomende doorgaande laag aan de spouwzijde. Het buitenblad kan in gemetselde gevelsteen uitgevoerd zijn, zodat uiterlijk geen verschil waarneembaar is met woningen die een traditioneel gemetseld binnenspouwblad hebben. Maar het houten regelwerk kan ook worden afgewerkt met leien of esthetische gevelbeplating, bijvoorbeeld Rockpanel.

Door zijn flexibiliteit en samendrukbaarheid is rotswol isolatie gemakkelijk te verwerken tussen de houten stijlen en regels. Door de ruimte tussen de houten stijlen- en regels te benutten voor isolatie, kan de muur relatief slank blijven. De keuze van het juiste isolatiemateriaal is van belang vanwege een goede thermische prestatie, maar ook vanwege een betrouwbare brandbeveiliging en een hoge geluidsisolatie.

Waarom een houten gevelconstructie isoleren?

Door toepassing van isolatie tussen het houten regelwerk van een HSB gevel, wordt een hoge thermische prestatie behaald met relatief slanke buitenwanden. De U-waarde Calculator helpt je bij het maken van een U-waarde berekening van een specifieke houten gevelconstructie. 

Met een doordacht ontworpen houten gevel kan een hoge geluidsisolatie worden gerealiseerd. De toepassing van geluidsabsorberende isolatie tussen de houten balken, levert daarbij een belangrijke bijdrage.

Hoewel hout een brandbaar materiaal is, is het mogelijk om een brandstabiele houten gevelconstructie te maken. Doordat ROCKWOOL rotswol bestand is tegen temperaturen tot boven de 1.000 °C, worden de houten stijlen en regels bij brand beschermd tegen zijdelingse inbranding. Hierdoor zal het hout langer haar structurele functie bij brand kunnen behouden. ROCKWOOL rotswol verbetert op deze wijze de brandweerstand van een houten constructie.

Om inwendige condensatie te vermijden moet de constructie bouwfysisch verantwoord zijn ontworpen. Aan de warme zijde van de isolatie wordt daarom doorgaans een dampremmende folie geplaatst. Dit zorgt ervoor dat het dauwpunt buiten de constructie ligt en inwendige condensatie wordt voorkomen. Deze folie kan tevens de rol van luchtdichting vervullen.

Voordelen ROCKWOOL isolatie voor houten gevels:

  • Thermisch comfort, het hele jaar
  • Uitstekende akoestische prestaties
  • Hoogste brandveiligheid
  • Lange levensduur
  • Dampopen en waterafstotend
  • Makkelijk en snel te verwerken
rocksono, base, vario, houten profielen, wall insulation, wooden profile

Rocksono Base Vario past altijd

Rocksono Base Vario is speciaal ontwikkeld voor het isoleren van houten elementen. De speciale zijkant van de isolatieplaat kan wel 50 mm worden samengeduwd. Hij past daardoor altijd beter tussen twee stijlen en vult de ruimte steeds voor 100%. Dat levert niet alleen de hoogste isolatiewaarde op, maar ook een besparing in manuren van ca. 25%. Rocksono Base Vario hoeft immers niet meer precies passend te worden gesneden.

RockSono Base Vario, productfoto, wand, wandisolatie

Kennis & Advies

Veelgestelde vragen

Waarom is het belangrijk om voor brandveilige isolatie te kiezen bij houten gevelelementen?
Moet ik een dampremmende folie toepassen bij HSB gevels?

Neem contact met ons op

Andere gevelisolatie toepassingen

Bekijk ook deze toepassingen