Vliesgevels zijn erg gebruikelijk in de utiliteitsbouw en hoogbouw. Een vliesgevel is een niet dragende constructie en is daarom vaak slanker dan andere gevelconstructies. In feite is een vliesgevel een bijzondere spouwmuurconstructie, met een relatief dun buitenblad van bijvoorbeeld natuursteen, metaal of een structureel gevelsysteem. Het buitenblad wordt meestal met speciale ankers aan het binnenblad of het draagskelet opgehangen. In tegenstelling tot gemetselde spouwmuren, worden structuur, isolatie en buitenafwerking dikwijls door verschillende aannemers en op verschillende tijdstippen uitgevoerd. Het komt daardoor voor dat gevels na uitvoering van de isolatie wekenlang onafgewerkt blijven staan. ROCKWOOL heeft voor deze toepassing geschikte isolatieplaten, met een lange “open tijd”. Speciaal voor toepassing in open vliesgevels, hebben we isolatieplaten met een zwart mineraalvlies voor schaduweffect.

Waarom de vliesgevel isoleren?

Vliesgevels kunnen op zichzelf gebruikt worden om te isoleren. Doordat er als het ware een extra wand tegen de gevel wordt geplaatst, wordt de ergste kou en warmte buiten gehouden. Maar het warmte-accumulerend vermogen van vliesgevels is gering en ze reageren dan ook snel op een wisselende warmtebelasting. Voor een constante binnentemperatuur is het isoleren van de vliesgevel dus een goed idee.

Wat betreft de luchtgeluidsisolatie zijn vliesgevels door hun geringe massa over het algemeen in het nadeel ten opzichte van zwaardere gevelconstructies zoals een gemetselde spouwmuur. Afhankelijk van de toegepaste materialen in de vliesgevel, kan het nodig zijn om aanvullend akoestisch te isoleren tegen luchtgeluid. Een laag geluidsniveau is essentieel voor ons comfort, bijvoorbeeld als we in alle rust willen slapen of werken. Geluid beïnvloedt echter ook onze gezondheid. Onderzoek heeft aangetoond dat gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, rust- en slaapverstoring en een verhoogde bloeddruk of hartslag het gevolg kunnen zijn van geluidsoverlast. Een goed geïsoleerde vliesgevel levert dan ook een goede bescherming tegen geluidsoverlast van buiten.

Bij vliesgevels is er met name een risico op branddoorslag tussen gevel en compartimenterende vloeren of wanden. Dit kan tot een zeer snelle branduitbreiding naar andere compartimenten leiden. Alle openingen en aansluitingen van de vliesgevel tegen scheidende binnenwanden en vloeren een grote rol. Alle openingen moeten worden afgewerkt met onbrandbare, isolerende materialen die ook aan de brandwerendheidseisen voldoen. Toepassing van onbrandbare rotswol isolatie verhoogt de brandveiligheid van de constructie.

Voordelen ROCKWOOL vliesgevel isolatie:

  • Constantere binnentemperatuur
  • Verhoogd akoestisch comfort
  • Lange open tijd
  • Lange levensduur
  • Makkelijk te verwerken

Een unieke vliesgevelplaat met 2 verschillende zijden

Rockvent Dual heeft twee verschillende zijden. De ene is hard, de andere flexibel. De flexibele zijde wordt tegen het binnenblad van de vliesgevel geplaatst. Door de goede aansluiting op het binnenblad wordt warmteverlies door convectiestromen voorkomen. Door de harde zijde is de vliesgevelplaat stevig en makkelijk hanteerbaar. Door de harde toplaag is het mogelijk vliesgevels of geventileerde gevels met een extra lange open tijd en een extra grote gevelhoogte te isoleren met Rockvent Dual.

Meer over Rockvent Dual
Rockvent Dual packshot, Product, GBI, ventilated facades, insulation, slab, stonewool, package, packshot

Kennis & Advies

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik welke isolatiedikte er nodig is om een bepaalde U-waarde te behalen?

Downloads

 

 

0 selected files

Neem contact met ons op

Andere gevelisolatie toepassingen

Bekijk ook deze toepassingen