Een gemene muur, ofwel woningscheidende muur, is een gemeenschappelijke muur die aangrenzende woningen met elkaar verbindt. Burengeluid hoorbaar door gemene muren is vaak een bron van ongewenst geluid. Door de tussenspouw van de gemene muur te isoleren, kun je de overdacht van burengeluid voorkomen.

Waarom een gemene muur isoleren?

In het belang van je buren én van jezelf is een goede akoestische isolatie van de gemene muur wenselijk. Een laag geluidsniveau is essentieel voor ons comfort, bijvoorbeeld als we in alle rust willen slapen of werken. Geluidsoverlast beïnvloedt namelijk onze gezondheid.

Het beperken van geluidsoverlast begint al bij de keuze van het juiste isolatiemateriaal. ROCKWOOL rotswol isolatie vermindert spouwresonanties en verhindert het contact tussen de spouwbladen. Door de spouw van de gemene muur op te vullen met rotswol komt er bovendien minder geluid binnen via onderbrekingen voor bijvoorbeeld stopcontacten.

De isolatie van een gemene muur wordt het best geplaatst in de spouw tussen de twee muren. Voor een optimale geluidsisolatie dienen de rotswolplaten onderling netjes aan te sluiten. Zorg ervoor dat alle oneffenheden, zoals mortelresten, tussen de muren verwijderd worden. Werk zonder spouwankers, om akoestische brugwerking tussen de twee muren te voorkomen. En let op met boren in de gemene muur, want ook dat kan contactbruggen creëren.

Door de gemene muur goed te isoleren zorg je behalve voor geluidsisolatie ook voor een meer constante temperatuur in huis. Hierdoor is er minder energie nodig voor verwarming - of juist voor koeling - en kan een aanzienlijke besparing op de energiekosten worden gerealiseerd.

Een ander voordeel van het isoleren van gemene muren is de brandveiligheid. Toepassing van onbrandbare rotswol isolatie biedt de beste waarborg om het risico op het ontstaan van een spouwbrand en branduitbreiding of brandoverslag via de spouw te verlagen.

Voordelen gemene muur isolatie

  • Effectieve geluidsisolatie
  • Verhoogd thermisch comfort
  • Buitengewoon brandveilig
  • Lange levensduur

Kennis & Advies

Veelgestelde vragen

Voldoet Rockfit Mono aan de eisen voor geluidsisolatie van gemene muren?
Welke dikte Rockfit Mono moet ik toepassen?
Hoe moet ik Rockfit Mono installeren?

Downloads

Neem contact met ons op

Andere binnenmuur isolatietoepassingen

Bekijk ook deze toepassingen