Het gebruik van staalconstructies heeft niet alleen in de industriebouw maar ook in de woningbouw en utiliteitsbouw een lange traditie. Staalconstructies zijn zeer flexibel inzetbaar en hebben net als betonconstructies een hoog draagvermogen. Tijdens een brand kunnen stalen constructies echter in minder dan 10 tot 15 minuten ernstig verzwakken. Hierdoor neemt het instortingsgevaar van een gebouw sterk toe. Het brandwerend bekleden van een staalconstructie, vaak de hoofddraagconstructie van een gebouw, met een brandveilige, brandwerende isolatieplaat is daarom van vitaal belang.

Waarom is brandveilige isolatie van staalconstructies belangrijk?

Omdat staal vervormt onder hittebelasting, is een extra brandwerende isolatie nodig. Staal is een robuust en stabiel materiaal, maar verliest zijn sterkte en stijfheid bij hoge temperaturen. Bij een brand kunnen echter binnen korte tijd hoge temperaturen voorkomen, waardoor staal buigzaam wordt. Staalconstructies kunnen dan hun dragende functie niet meer vervullen, waardoor de stabiliteit van het gehele gebouw in het geding komt.

De wetgeving met betrekking tot brandveiligheid van beton- en staalconstructies richt zich in eerste instantie op het voorkomen van slachtoffers. Mensen die in het gebouw zijn, moeten voldoende tijd hebben om te vluchten. De staalconstructie moet zijn dragende functie dus blijven vervullen.

De regelgeving is het absolute minimum waaraan voldaan moet worden. Een hoger brandveiligheidsniveau is echter wenselijk in het kader van schadebeperking en bedrijfscontinuïteit. Indien hier tijdens de ontwerpfase geen aandacht voor is, dan gaat de brandweer in de meeste gevallen uit van een afbrandscenario (total loss bij brand). Bij een brand in een kantoorruimte of productiehal komt de bedrijfscontinuïteit dan al snel in gevaar. Hierdoor is de totale schade vaak vele malen hoger dan de materiele schade van de brand zelf.

Voordelen ROCKWOOL Conlit Steelprotect isolatie:

  • Getest volgens EN 13381-4 (staal) en EN 13381-3 (beton)
  • Brandwerend én thermisch isolerend
  • Makkelijk en snel te verwerken
  • Licht van gewicht en flexibel
  • Voor ronde en rechte toepassingen
  • Dimensiestabiel
  • Kan uitzetting en beweging van gebouwen opvangen
thumbnail, video, steelprotect board, steel construction, product overview, fire safe, germany

Conlit Fix

Conlit Fix is een onbrandbare lijm, speciaal ontwikkeld voor de montage van Conlit producten in brandwerende constructies. De lijm is uitermate geschikt voor de verlijming van naden tussen Conlit platen en voor de verlijming van Conlit producten aan beton en andere steenachtige materialen.

Conlit Fix, Eimer, Bucket, Conlit Steelprotect System, Conlit Glue, Conlit fire protection system, germany

Kennis & Advies

Onze producten en oplossingen voor het brandwerend isoleren van staal- en betonconstructies zijn speciaal ontwikkeld om preventieve, structurele brandbeveiliging te bieden. Niet alleen in theorie, maar zeker ook in de praktijk.

Pascal van den Heuvel

Technical Engineer HVAC & FP

Conlit Steelprotect Board voor Havenhuis Antwerpen

Voor de isolatie van de staalconstructie van het Havenhuis in Antwerpen werd Conlit Steelprotect Board van ROCKWOOL gebruikt.

Foto: © the Antwerp Port Authority - Peter Knoop
 

Havenhuis/ Port House - Acoustic Capabilities

Conlit Steelprotect Board voor staalconstructie Thialf 

Het Thialf Stadion in Heerenveen werd grotendeels bekleed met brandveilige Conlit Steelprotect Board van ROCKWOOL.
 

case, stadion, thialf, schaatsen, ice rink, skating, Conlit Steelprotect Board

Veelgestelde vragen

Welke testnorm is van toepassing bij staalconstructies?
Welke testnorm is van toepassing bij betonconstructies?
Is rotswol vuurbestendig?
Moeten rotswol producten worden meegenomen in de vuurlastberekening?
Aan welke EUROCLASS voldoen ROCKWOOL producten?

Downloads

Neem contact met ons op

Bekijk ook deze toepassingen