Doorvoeringen van leidingen zijn onvermijdelijk in een gebouw, maar vormen tegelijk een groot risico in verband met branduitbreiding. Ze lopen dwars door compartimenten heen en creëren zo ‘lekken’ waardoor een brand zich snel kan verspreiden. Brandwerende doorvoeringen zijn dan ook van levensbelang. Daarnaast kan het (correct) brandwerend beschermen van dergelijke doorvoeringen heel wat materiele schade voorkomen.

Waarom zijn brandveilige doorvoeringen belangrijk?

Doorvoeringen van leidingen (sanitaire buizen, verwarmings- en koelleidingen) zijn onvermijdelijk in een gebouw, maar vormen potentieel een groot risico voor de brandveiligheid.

Een gebouw wordt in compartimenten verdeeld om het brandrisico binnen bepaalde gebouwdelen te beperken, de verspreiding van het vuur te verhinderen en de rookontwikkeling tegen te gaan. Brandcompartimenten zijn afgescheiden door brandbestendige wanden, vloeren, plafonds, ramen en deuren. De doeltreffendheid van een compartiment wordt bepaald door de brandweerstand van de compartimentsgrenzen. Leidingdoorvoeren vormen een niet te onderschatten risico in de totale brandweerstand van een muur of plafond. Een kunststof leiding bijvoorbeeld smelt in geval van brand meteen. Hierdoor ontstaat er een opening waarlangs vuur of rook zich kunnen verspreiden naar de aanpalende compartimenten. Zelfs metalen leidingen vormen een risico. Een metalen leiding is namelijk een uitstekende thermische geleider en kan een spontane ontbranding op andere materialen veroorzaken.

Wettelijk is bepaald dat de brandwerendheid op de plaatsen van doorvoeren minstens gelijk moet zijn aan de vereiste brandwerendheid van de wand of de vloer. Dit geldt zowel voor brandbare en onbrandbare leidingen. Met Conlit 150 U biedt ROCKWOOL een brandwerende isolatieoplossing voor doorvoeren die voldoen aan de strengste norm op het vlak van brandpreventie.

Voordelen ROCKWOOL Conlit 150 U voor doorvoeren:

  • Brandwerende, akoestische en thermische isolatie in één
  • Getest volgens Europese norm EN 1366-3 (classificatie EN 13501-2)
  • Makkelijk en snel te verwerken
  • Kostenefficiënte oplossing
  • Warme én koude toepassingen

Conlit Fix

Conlit Fix is een onbrandbare lijm, speciaal ontwikkeld voor de montage van Conlit producten in brandwerende constructies. De lijm is uitermate geschikt voor de verlijming van naden tussen Conlit platen en voor de verlijming van Conlit producten aan beton en andere steenachtige materialen.

Conlit Fix, Eimer, Bucket, Conlit Steelprotect System, Conlit Glue, Conlit fire protection system, germany

Conlit Kit

Conlit Kit is een ééncomponent brandwerende spuitkit, geschikt voor het dichten van openingen tussen Conlit 150 U pijpschalen en de basisconstructie (tot 30 mm). De kit is licht zwellend in geval van brand en zorgt voor een perfecte dichting. Wordt aangeleverd in een koker.

hvac, product, product picture, productrendering, Haustechnik, Conlit Brandschutz, Conlit Kit, Conlit Kit Kartusche, Kartusche, Technical Insulation, Verschluss von Ringspalten, Abschottungen, germany
De onbrandbare pijpschaal Conlit 150 U is de eenvoudigste en meest kostenefficiënte oplossing op de markt

Peter Abspoel

Technical Account Manager HVAC & FP

Veelgestelde vragen

Wat is WBDBO?
Wat is het verschil tussen een doorvoer en een lineaire voeg?
Wat is het verschil tussen een enkelvoudige en een meervoudige doorvoering?
Mag een geteste horizontale leidingoplossing ook toegepast worden bij een verticale leiding?
Mag een geteste oplossing in een lichte scheidingswand ook toegepast worden in een steenachtige (massieve) wand?
Hoe lang is Conlit Kit houdbaar?

Downloads

Neem contact met ons op

Bekijk ook deze toepassingen