Detailleren van brandwerende isolatie

1 January 1

Er zijn verschillende manieren om een staalconstructie te beschermen tegen brand. Vaak wordt gekozen voor brandwerende rotswolisolatie, omdat dit vele voordelen met zich meebrengt.

Rotswol in zichtwerk

ROCKWOOL rotswol wordt veel toegepast in het plenum boven het plafond. Rotswol is echter ook prima geschikt voor zichtwerk. Als het alleen om esthetische afwerking gaat, is het mogelijk om rotswol rechtstreeks te pleisteren. Als er hogere eisen gelden voor bijvoorbeeld stootvastheid, is een bekleding met gipskartonplaat een optie. De gipskartonplaat kan eenvoudig op de rotswol worden verlijmd.

Het is ook mogelijk om met rotswol zichtwerk te maken in bijvoorbeeld een plafond. De brandwerende bekleding van rotswol werkt dan tevens geluidsabsorberend en warmteaccumulerend. Conlit Steelprotect Board is balbestendig en kan dus bijvoorbeeld in een sporthal worden toegepast.

Rotswol als profielvolgende bekleding

Om esthetische redenen is het soms wenselijk om de vorm van het staalprofiel in het zicht te laten. Dit kan met een brandwerende coating, maar bij grotere profielen kan het ook met een profielvolgende beplating of isolatie. Uitvoeringstechnisch is dit met rotswol relatief gemakkelijk. Het materiaal is eenvoudig op maat te snijden en makkelijk te bevestigen vanwege het lichte gewicht. Voor een strakke afwerking is het mogelijk om de aangebrachte rotswol rechtstreeks af te pleisteren.

Belangrijk aandachtspunt is de benodigde dikte van de brandwerende isolatie. Een profielvolgende bekleding heeft een groter oppervlak waarop de brand aanstraalt. Daardoor is enige extra isolatiedikte nodig.

Brandwerende bekleding van een stalen ligger aansluiten op een geprofileerd staaldak

Om een ligger onder een geprofileerd staaldak brandwerend te bekleden, is het nodig om de bovenliggende cannelures te vullen met rotswol van voldoende densiteit (minimaal 45 kg/m³). Houd er rekening mee dat het staaldak zelf weinig brandweerstand heeft.

Bekijk ook deze artikelen