Zelf je dak isoleren?

Wil of ga je een dak isoleren? Een schuin dak isoleren levert veel energiebesparing op. Een groot deel van de totale warmte in niet-geïsoleerde gebouwen gaat namelijk via het dak verloren. Warme lucht stijgt immers op. Door je dak goed te isoleren creëer je een aangenaam woonklimaat in huis en kun je ook nog eens geld besparen. In de winter houd je de warmte binnen en in de zomer blijft het juist langer koel, omdat de dakisolatie de warmte buiten houdt.

Opbergzolder isoleren

Ga je je zolder niet of enkel als opslagruimte gebruiken? Dan is het isoleren van je zoldervloer een goede oplossing. Je bespaart op de hoeveelheid isolatiemateriaal omdat de oppervlakte kleiner is, maar ook je energiefactuur zal erdoor zakken: het volume van de ruimte die verwarmd moet worden in huis, wordt namelijk kleiner omdat de opbergzolder niet meer meeverwarmd wordt. Isolatie van de zoldervloer biedt dezelfde thermische en akoestische voordelen als dakisolatie. Beslis je later toch nog om de zolder te renoveren tot leefruimte, dan krijg je er in elk geval geen koude voeten.

Premie voor dakisolatie

De federale overheid, de provincies en gemeentes hebben diverse subsidies, leningen en andere regelingen voor woningeigenaren. De regelingen wijzigen regelmatig. Kijk op premiezoeker.be voor meer informatie over dakisolatie premies.

Dak met variabele keperafstanden

Voor het isoleren van een dak waar de balken niet allemaal even ver van elkaar af zitten, adviseren wij een isolatiemateriaal geschikt voor daken met variabele balkafstanden. ROCKWOOL biedt hiervoor twee geschikte producten: Rockroof Flexi en Rockroof Delta.

Rockroof Flexi

De DIY dakisolatie oplossing Rockroof Flexi is een veerkrachtige en zelfklemmende steenwol isolatieplaat geleverd op rol. De isolatieplaat is 1 meter breed en gemakkelijk te verwerken. We adviseren om in combinatie met Rockroof Flexi een dampscherm aan te brengen, bijvoorbeeld Rocktect Centitop. Dit fungeert tevens als luchtscherm.

☑️ Thermisch, akoestisch én brandveilig isoleren met één product
☑️
Geschikt voor alle keperafstanden
☑️ Gemakkelijk op maat te snijden
☑️ Uitstekend rendement: minimaal 4,70 RD

Rockroof Flexi

RockRoof Flexi (Plus), productfoto, hellend dak, dakisolatie

Rockroof Delta

De DIY dakisolatie oplossing Rockroof Delta is een halfharde rotswol isolatieplaat, diagonaal in twee gelijke driehoeken gesneden. Door de twee driehoeken diagonaal ten opzicht van elkaar te verschuiven, veranderen de plaatbreedte en -hoogte. Hierdoor is de isolatieplaat geschikt voor nagenoeg alle keperafstanden. En omdat je alleen de punten hoeft af te snijden, heb je minimaal snijverlies.

☑️ Geschikt voor nagenoeg alle keperafstanden
☑️ Halfharde plaat kan zelfklemmend tussen de balken geplaatst worden

Rockroof Delta

Rockroof Delta, GBI, packshot, pitched roof insulation

Zolder isoleren?

Herken je het? Een zolder die 's zomers snikheet is en in de winter juist ijskoud? Niet de ideale omstandigheden om er te slapen, werken of studeren. Maar met goede isolatie creëer je een comfortabele leefruimte met een aangename temperatuur in alle seizoenen én een goede akoestiek. Bekijk onze tips voor een geslaagde zolderrenovatie.

Lees onze tips voor het isoleren van de zolder!
renovation, attick, zolderrenovatie
Attic, construction, insulation, wall, interior, residential
Video

Hellend dak met variabele keperafstanden isoleren

Verwerkingsvideo isoleren hellend dak met variabele keperafstanden (Rockroof Flexi, Rockroof Flexi Plus)

deltarock application
Video

Hellend dak isoleren met Rockroof Delta

Verwerkingsvideo isoleren hellend dak (Rockroof Delta), alle keperafstanden

Downloads

Veelgestelde vragen

Wat is een sporenspantendak?
Wat is een gordingendak?
Wat is het dakbeschot?
Heb ik Rocktect Centitop dampremmende en luchtdichte folie nodig bij het isoleren van het hellend dak?
Welke isolatiedikte kan ik het beste gebruiken?
Moet ik een schuin dak met houten dakbeschot ventileren tussen isolatie en dakbeschot?
Hoe weet ik of mijn dak dampopen is?
Hoe maak ik mijn zolderdak minder gehorig?
In welk jaargetijde kan ik mijn dak het beste isoleren?
Het dak is reeds met tempex, pur of een andere kunststof isolatie aan de buitenzijde geïsoleerd. Wegens de slechte geluidsisolatie wil ik echter aan de binnenzijde nog een laag ROCKWOOL aanbrengen. Kan dat?
Kan ik mijn schuine dak isoleren als het dakbeschot aan de buitenzijde is voorzien van een dampdichte laag, zoals bijvoorbeeld bitumenpapier?
Als ik een dak ga isoleren, moet ik dan een damprem toepassen?

Aan de slag!