Een hellend dak isoleren is een uiterst effectieve manier om energie te besparen. Via een slecht of niet-geïsoleerd dak gaat veel warmte verloren. Een schuin dak isoleren kan op verschillende manieren. Meestal wordt het isolatiemateriaal van binnenuit tegen het dakbeschot geplaatst. Indien je de zolder niet gebruikt als leefruimte, maar bijvoorbeeld als opbergzolder, kun je ook alleen de zoldervloer isoleren. Op die manier wordt het volume dat verwarmd moet worden kleiner en hoef je geen onnodige ruimtes mee te verwarmen.

Waarom het dak isoleren?

Hellend dakisolatie zorgt voor meer thermisch comfort. De binnentemperatuur blijft op een gelijkmatiger niveau, in de zomer en in de winter. De constantere binnentemperatuur zorgt voor meer wooncomfort. Door een schuin dak te isoleren kun je ook veel energie besparen. Met behulp van rotswol dakisolatie voor het hellend dak, kan de gebruiker tot wel 30% meer besparen op de energierekening ten opzichte van een niet-geïsoleerd hellend dak.

De U-waarde Calculator helpt je bij het maken van een U-waarde berekening van een specifieke hellend dakconstructie. In onze prijslijst staan enkele rekenvoorbeelden voor Rockroof Flexi (Plus) en Rockroof Delta.

Het isoleren van een hellend dak verbetert ook de geluidsisolatie. De hellend dakisolatie draagt bij aan een aangename akoestiek en meer rust in de onderliggende ruimte(s). Een geluidsisolatie verbetering van 10 dB is in veel gevallen haalbaar. Dit wordt door het menselijk oor ervaren als een halvering van het geluid! Rust en een constante temperatuur zijn belangrijke voorwaarden voor een comfortabele werkplek en een gezonde nachtrust.

Door het hellend dak met onbrandbare ROCKWOOL rotswol te isoleren, verhoog je bovendien de brandveiligheid van de constructie. Doordat ROCKWOOL rotswol bestand is tegen temperaturen tot boven 1.000 ˚C, wordt de houten dakconstructie bij brand beschermd en zal deze langer zijn structurele functie kunnen behouden.

Het Rockroof-assortiment biedt oplossingen voor het isoleren van hellende daken met zowel vaste als variabele keperafstanden.

Voordelen ROCKWOOL isolatie voor hellende daken:

  • Verhoogd wooncomfort
  • Goede thermische isolatie
  • Goede geluidsisolatie
  • Verhoogde brandveiligheid
  • Makkelijk te verwerken
Attic, construction, insulation, wall, interior, residential
Video

Hellend dak met variabele keperafstanden isoleren

Verwerkingsvideo isoleren hellend dak met variabele keperafstanden (Rockroof Flexi, Rockroof Flexi Plus)

deltarock application
Video

Hellend dak isoleren met Rockroof Delta

Verwerkingsvideo isoleren hellend dak (Rockroof Delta), alle keperafstanden

Geluidsisolatie

De gewogen index voor geluidsisolatie Rw van een traditioneel hellend dak, zal in het algemeen al met 7 dB verbeteren door toepassing van 50 mm rotswol isolatie. Daarboven op kan nog een verbetering van 2 tot 3 dB voor elke bijkomende 50 mm isolatie geteld worden. 100 mm isolatiedikte kan een verbetering geven van circa 10 dB. Dit wordt door het menselijk oor ervaren als een halvering van het geluidsniveau.
 

In de technische productbladen vind je resultaten van onze geluidsproeven
7 strenghts of stone, stärken von steinwolle, sound, acoustic capabilities, schallschutz, airplane, plane, skyscraper, germany

Brandwerendheid

Traditioneel gebouwde hellende daken, geïsoleerd met Rockroof Flexi (Plus) of Rockroof Delta, staan borg voor een uitzonderlijk hoge brandwerendheid. Doordat ROCKWOOL rotswol bestand is tegen temperaturen tot boven 1.000 ˚C, worden de houten kepers door steenwol isolatie bij brand beschermd tegen zijdelingse inbranding. Hierdoor zal het hout in geval van brand langer zijn structurele functie kunnen behouden.

In de technische productbladen vind je resultaten van de brandproeven
fire, fireman, brand, ladder, dak

Kennis & Advies

Veelgestelde vragen

Heb ik RockTect Centitop dampremmende en luchtdichte folie nodig bij het isoleren van het hellend dak?
Kan een hellend dak geïsoleerd worden als het dakbeschot aan de buitenzijde is voorzien van een dampdichte laag (zoals bijvoorbeeld bitumenpapier)?
Moet ik tussen isolatie en dakbeschot ventileren?
Het dak is reeds met tempex, pur of een andere kunststof isolatie aan de buitenzijde geïsoleerd. Wegens de slechte geluidsisolatie wil ik echter aan de binnenzijde nog een laag ROCKWOOL aanbrengen. Kan dat?
Moet ik een dampscherm toepassen?
Aan welke zijde dient de dampremmende laag aangebracht te worden?

Downloads

Neem contact met ons op

Bekijk ook deze toepassingen