The Cogeco Amphitheatre

The Cogeco Amphitheatre is an award winning new outdoor auditorium located in Trois-Rivières Quebec. The project is the result of an open anonymous architectural competition won by Atelier Paul Laurendeau in 2011 to endow the city with a new public infrastructure to host summer shows and festivals. Located on the site of a former paper mill that was dismantled, at the junction of the Saint-Lawrence and Saint-Maurice rivers, the Amphitheatre is to become a landmark, the new signature of Trois-Rivières.

The Amphitheatre comprises a fixed seating area of 3,500 red seats with a sloped lawn greeting 5,500 people, for a total capacity of 9,000. The main feature, an imposing while delicate 80 x 90 meter roof, covers the fixed seating area and stage. The Amphitheatre was inaugurated in July 2015 with an exclusive show by the Cirque du Soleil. Acoustics played an important role in the project. As the amphitheatre is an open air venue, sound emitted from the stage vanishes in air, lacking surfaces to bounce back and creating acoustical conditions. The peripheral surfaces around the stage proscenium—the side walls and the underside of the monumental roof—had to either project the sound outwards to avoid reflections or absorb it to prevent an echo in the crowd. Due to its great volume, namely the roof located 25 meters above the floor, the building surfaces angled towards the spectators had to absorb sound. 

The architect worked closely with Octave, an acoustical consultant, to ensure the facility’s sound performance was second to none. The underside of the roof that surrounds the Amphitheatre was constructed with 50% perforated metal. The sound that passes through the perforations is then absorbed by 2 inches (5.08 cm) of acoustic stone wool insulation. This reduces echo and ensures the building does not contribute to sound reflection.

Project Location

Trois-Rivières, Quebec

Wall composition

M10-1h (typical)

• Expanded steel panel

• Horizontal omega channel, 22 mm

• 2” ROCKWOOL ROCKBOARD® 80

• Glass woven fabric

• Vertical Z bar, 2” between each ROCKWOOL panel

• Horizontal Z bar, 3” @ 406 mm c/c

• 3” ROCKWOOL CAVITYROCK®

• Wind vapour barrier membrane

• Gypsum support panel, 16 mm

• Metal steel structural stud, 203 mm @ 406 mm c/c

• Gypsum interior panel, 2 layers, 16 mm

Amphitheatre Case Study 3, auditorium, modern, acoustics, public facility
Cogeco Amphitheatre, Acoustic Capabilities

ROCKWOOL Products used

Walls (interior and exterior) and ceilings (interior)

CAVITYROCK® 2.0” 12,400 ft2

CAVITYROCK® 3.0” 14,500 ft2

COMFORTBATT® 1.0” 3,300 ft2

COMFORTBATT® 3.0” 2,550 ft2

COMFORTBATT® 3.5” 120 ft2

COMFORTBATT® 4.0” 2,325 ft2

AFB® 3.0” 35,000 ft2

AFB® 3.5” 4,025 ft2

ROCKBOARD® 80 2.0” 2,520 ft2

ROCKBOARD ®80 3.0” 2,070 ft2

ROCKBOARD® 80 3.5” 7,780 ft2

ROCKBOARD® 80 4.0” 700 ft2

Soffit

ROCKBOARD® 80 2.0” 95,250 ft2

AFB® 2.0” 36,600 ft2

Project Size

Total building area: 150,000 ft2

Construction cost: 40.1 M$

Location:

100, Avenue des Draveurs

Trois-Rivières, Québec, G9A 5H3

Project Timeline:

October 2010 to July 2015

Awards:

• Governor General’s Medal in Architecture 2016

• Coup de coeur du jury 2015, CISC Canadian Institute

of Steel Construction

• Award of Excellence 2012, Canadian Architect

Amphitheatre Case Study, auditorium, outdoor, infrastructure, public
RockchatBETA