Održivost
Klimatske promene

Izgradnja rešenja

24. јул 2018.

Kako ekološke zgrade mogu biti deo održivog sveta?

Neiskorišćeni potencijal

Širom sveta, zgrade troše previše resursa i proizvode previše otpada. One koriste 25 procenata svetske vode i 40 procenata njenih resursa, stvarajući jednu trećinu celokupnog otpada i 40 procenata globalnih emisija ugljenika. Posmatrano kroz prizmu ovih statističkih podataka, one su ekološki neodržive.

Ali zgrade poseduju i ogroman neiskorišćeni potencijal da postanu središnji deo rešenja za naše hitne izazove održivosti. Ekološki dizajn može da se bori sa klimatskim promenama poboljšavajući naše zdravlje, dobrobit i produktivnost.

Da bismo to postigli, važno je da prihvatimo sveobuhvatan pristup planiranju, dizajnu i izgradnji koji posmatra svaki aspekt održivosti. Fokusiranje na samo jedan prostup može da ima negativan uticaj na opšte performanse zgrade. Zato standardi koje su razvile ISO (Međunarodna organizacija za standarde) i CEN (Evropski komitet za standardizaciju) sada omogućavaju merenje održivosti tokom celokupnog životnog veka zgrade. Ti standardi se ne zadržavaju na ekološkim performansama u obuhvatanju kako zgrade doprinose zdravlju, bezbednosti i dobrobiti.

Stvaranje ekološkog dizajna

Ključni korak ka ekološkom dizajnu jeste smanjivanje količine energije koja je potrebna zgradi. Obično, 80 procenata njene potrošnje energije je rezultat zagrevanja, hlađenja, tople vode i osvetljenja, dok je preostalih 20 procenata generisano građevinskim materijalima, transportom i rušenjem. Zato, iako je dizajn za nisku potrošnju enrgije presudan, važno je i dizajnirati sveobuhvatnije i razmotriti kako je moguće reciklirati i ponovo iskoristiti zgradu i njene materijale na kraju njihovog radnog veka. Dizajn i materijali takođe utiču na druge važne aspekte održivosti kao što su toplotna udobnost, akustične performanse i bezbednost od požara.

Šeme ocena

Za preciznu procenu koliko je dizajn zgrade ekološki, analiza životnog ciklusa (LCA) nudi korisnu i naširoko prihvaćenu metodologiju. LCA sagledava celokupni otisak zgrade, uključujući materijale od kojih je napravljena. Informacije o materijalima se obično daju putem deklaracija o ekološkim proizvodima (EPD).

EPD vam može reći da li je materijal „ekološki“, zato što to zavisi od toga kako je integrisan u dizajn. Ali ubrzava i daje preciznije LCA za zgrade i pomaže građevinskim radnicima da ispune nacionalne standarde i steknu kredite u šemama ocena održivosti. Proizvodi kompanije ROCKWOOL doprinose kreditima za šeme ocena održivih zgrada kao što su LEED®, BREEAM, DGNB (Nemački savez za održive zgrade) i HQE (Haute Qualite Environnementale).

Kada sagledamo celokupni životni ciklus zgrada, moguće je praviti zgrade koje daju pozitivan doprinos održivijem svetu. 

Grejanje i hlađenje
0

energije za grejanje i hlađenje

Materijali, transport i rušenje
0

energije za materijale, transport i rušenje

Zgrade
0

globalnih resursa i emisija potiču od zgrada

Zainteresirani ste za još tema?