Urbanizacija
Energetska efikasnost
Klimatske promene

Kuća kojoj jedva da je potrebno grejanje

24. октобар 2017.

Kako izgradnja „pasivne kuće“ pravi kuće koje štede energiju

Kome je potrebno centralno grejanje?

U regionima poput severne Evrope, potrebno je većini ljudi. Ipak, već preko 20 godina, postoji standard izgradnje koji znači da čak i kuće u hladnim klimama mogu biti izgrađene tako da žiteljima bude udobno sa malo ili nimalo grejanja.

Uspostavljeno od strane Instituta za pasivne kuće u Darmstatu u Nemačkoj 1996. godine, „pasivna kuća“ je bila jedna od pionirskih koncepata za izgradnju kuća koje troše malo energije, a danas predstavlja vodeći standard. Drugačije u vezi sa ovim tipom izgradnje je to što na najbolji način koristi „pasivne“ uticaje u zgradi – poput sunčeve svetlosti, senke i ventilacije – umesto sistema aktivnog grejanja i hlađenja kao što su klima-uređaji i centralno grejanje. Povezano sa veoma visokim nivoima izolacije i nepropusnosti vazduha, to omogućava da pasivna kuća koristi 90 procenata manje energije1  od tipične kuće.

Šta definiše pasivnu kuću?

Zgrada mora da ispunjava nekoliko kriterijuma kako bi postigla standrdad pasivne kuće:

Zagrevanje prostora: Zahtev za energijom za zagrevanje prostora ne sme da pređe 15 kWh/m2 životnog prostora godišnje ili 10W/m2 pri vršnoj potrošnji. Nasuprot tome, u tipičnoj kući potrebno je 100W/m2

Primarna energija: Ukupna energija koja je potrebna za sve primene u domaćinstvu (grejanje, topla voda i struja za domaćinstvo) ne sme da prekorači 60 kWh/m2 životnog prostora godišnje.

Hermetičnost: Pasivne zgrade su veoma hermetične i ne bi trebalo da imaju više od 0,6 promena vazduha po satu pri 50 paskala pritiska.

Toplotna prijatnost: Prostori za život bi trebalo da budu prijatni tokom cele godine, i ne bi trebalo da više od 10 procenata sati u datoj godini budu topliji od 25°C

Inteligentan pasivan dizajn

Da bi postigli ovaj nivo učinka, građevinari koriste inteligentan pasivan dizajn, na primer, brinu se da kuća bude orijentisana i dizajnirana tako da na najbolji način koristi sunce i senku, zajedno sa pet principa pasivne kuće (pogledajte polje sa činjenicama).

Veoma visoki nivoi izolacije predstavljaju ključni element pasivne gradnje, koja gubitke toplote održava tako niskim da je kuću moguće održati zagrejanom bez zagrevanja ili samo predgrevanjem svežeg vazduha koji ulazi u prostorije. Pasivne zgrade poseduju kontinuirani izolacioni omotač poput tople obloge oko zgrade i sloja koji ne propušta vazduh.

Nezapaljiva izolacija od kamene vune kompanije ROCKWOOL je idealna za postizanje standarda pasivne kuće zato što se veoma lako uklapa u zgradu i ne menja svoj oblik tokom vremena, propušta paru, dugotrajna je i vatrootporna. 

„25 godina pasivne kuće – Intervju sa dr. Volfgangom Fajstom“,  Institut za pasivne kuće 

Pet principa pasivnog dizajna

  1. Bez toplotnih mostova
  2. Superiorni prozori
  3. Mehanička ventilacija sa povratom toplote
  4. Kvalitetna izolacija
  5. Hermetička konstrukcija
Energija
0

manje energije se koristi u pasivnim kućama

Grejanje
0

je potrebno za grejanje naspram 100W/ m2 u tipičnoj kući

Zainteresirani ste za još tema?