Zelena energija u srcu grada

Novo postrojenje za preradu otpada donosi Kopenhagenu čistiju energiju i spektakularan objekat za odmor. 

Kako glavni grad može da ima nultu emisiju ugljenika do 2025? Amager Bakke, genijalno postrojenje za dobijanje energije iz otpada u Kopenhagenu predstavlja veliki deo odgovora. Ono pretvara otpad od 700.000 domaćinstava u električnu energiju i okružno grejanje, emituje do 90 procenata manje sumpora i NOx od postrojenja koje zamenjuje, i izdvaja vodu i metale. A graditelji su toliko sigurni u zelene akreditive Amager Bakke-a da će biti i objekat za odmor, posedujući veštačku ski stazu visoku 80 metara i zid za penjanje. Arhitekte iz kompanije Bjarke Ingels Group su namerno projektovali postrojenje tako da bude „deo grada“, obezbeđujući infrastrukturu za druženje i fizičku aktivnost.

Funkcije vrhunske tehnologije u celom Amager Bakke kompleksu mu omogućavaju da izdvoji 100 procenata sadržaja energije od otpada i generiše električnu energiju iz otpada sa efikasnošću od 28 procenata. To je i prva instalacija u Danskoj koja koristi tehnologiju selektivne katalitičke redukcije, koja čisti dimne gasove radi smanjenja emisija NOx.

Da bi postigli ove nivoe energetske efikasnosti štiteći zaposlene i obližnje stanovnike od rizika od požara, Amager Bakke je imao potrebe za materijalima visokih performansi. ROCKWOOL kamena vuna pomaže postrojenju da postigne svoje visoke ekološke standarde. Postavljena oko cevi i na drugim mestima unutar postrojenja, njegova izolacionasvojstva doprinose toplotnoj efikasnosti procesa pretvaranja otpada u energiju, kao i zaštiti zaposlenih od vrelih površina i poboljšavanju otpornosti na požare. U objektu Amager Bakke, ROCKWOOL grupacija je u samom središtu priče o održivosti Kopenhagena.

Kopenhagen, Danska

Lokacija projekta

Vindmøllevej 6
2300 København S
Denmark

Podaci o projektu

Godina 2017.
Tip objekta Postrojenje za grejanje i proizvodnju energije preradom otpada
Primena Protivpožarna izolacija
Tip proizvoda ROCKWOOL ProRox PS 960, žičane podloge WM 960 i WM 960 ALU