Izdignuto iz pepela

Kako napraviti teatar iz 16. veka sa otpornošću na požare iz 20. veka

Nema puno zgada koje su bile pod većim rizikom od požara nego prvobitnog Globe teatra u Londonu. Napravljen od drveta 1599. godine, uništen je požaro mčetranest godina kasnije, kada je top na bini zapalio slamnati krov. Globe je izgoreo do temelja u roku od samo dva sata. Brzo je obnovljen, ovaj put sa krovom od pločia, ali je zatim bio porušen kako bi se napravilo mesta za kuće tokom puritanske vladavine koja nije odobavala pozorište.

Nakon 300 godina, američki glumac,režiser i producent, Sam Wanamaker je započeo kampanju ponovne izgradnje prvobitnog Globea. 1994. godine, njegova vizija je ostvarena vernom rekonstrukcijom iz tog perioda koja danas krasi južnu obalu Temze.

U ponovnoj izgradnji prvobitnog pozorišta, graditelji su se suočili sa dilemom: kako da naprave tako zapaljivu zgradu bezbednost za posetioce, poštujući veoma stroge protivpožarne zakone?

Arhitekte su odabrale ROCKWOOL nezapaljive ploče od kamene vune koje su bile u osnovi njihove strategije bezbednosti od požara. Na krovu, čvrste, folijom obložene Conlit 150 ploče su postavljene preko hrastovih greda i letvi, sprečavajući da vatra prodire iz unutrašnjosti ili spoljašnjosti konstrukcije. Slamnati krov više ne predstavlja takav rizik od požara. Isti proizvod je korišćen za obezbeđivanje zaštite od požara u zidovima Globea, gde su sakriveni unutar tradicionalne drvene i gipsane konstrukcije.

Na taj način, moderna zaštita od požara je ugrađena u tradicionalni materijal Globea. Ponovo rođeno pozorište može da zadrži svoj autentični izgled iz tog perioda, ali istovremeno da osigura da posetioci budu bezbedniji nego njihovi prethodnici iz 16. veka.

London, UK

Lokacija projekta

21 New Globe Walk
London
SE1 9DT
UK

Podaci o projektu

Godina 1994.
Tip objekta Istorijsko pozorište
Primena Izolacija
Tip proizvoda ROCKWOOL Conlit 150