Kuća koje sarađuje sa vremenom

ROCKWOOL izolacija se nalazi u centru ovog revolucionarnog renoviranja pasivne kuće

Svako želi dom koji traje večno. Ali danas održivost ima šire značenje. U građenju kuća, to ne znači ne samo dug radni vek, ali i dom koji ima minimalne zahteve za okruženje dok stvara komforan, bezbedan prostor za život porodice.

Prvobitno razvijen u Nemačkoj, standard „Pasivne kuće“ je jedan od vodećih tehnologija za postizanje toga. Ona koristi „pasivne“ uticaje na zgradu – poput sunčeve svetlosti, senki i provetravanja – zajedno sa visokim nivoima izolacije i nepropuštanja vazduha za postizanje prijatnog unutrašnjeg okruženja koje koristi do 90 procenata manje energije od tradicionalne zgrade.

Vlasnica i arhitekta Maria Grazia Novo bio je motivisan „željom za promenom i poboljšanjem porodičnog doma“. Kuća koju je odabrala za svoju porodicu stara je stotinama godina i potrebno ju je potpuno renovirati, ali da ostane u harmoniji sa lokalnim tradicijama izgradnje. Briga za ekološki uticaj (i nedostatak gasa zagrejanje) doveo je do toga da arhitekta izabere izgradnju pasivne kuće. Radeći to, Maria je postala pionir, stvarajući 2005. godine, jednu od prvih takvih projekata u mediteranskoj klimi.

Izolacija je centralna za pasivan pristup, čiji je cilj da svede energiju potrebnu za zagrevanje i hlađenje na apsolutni minimum. ROCKWOOL materijali su savršeni za održive standarde poput pasivne kuće zato što nude sjajnu toplotnu izolacije, paropropusni su i imaju dug životni vek. A pošto ROCKWOOL izolacija može biti jednostavno postavljena unutar krova i zidova kuće, ona nema uticaja na izgled kuće.

Komentarišući partnerstvo sa ROCKWOOL grupacijom, Maria Grazia Novo je rekla: „Ovo je bio ambiciozan projekat kakav nije pokušan pre, tako da nam je bila potrebna saradnja vodeće kompanije u sektoru izolacije. „ROCKWOOL grupacija je bila inovativni partner koji nam je bio potreban, koji je sa senzibilitetom i predviđanjem prihvatio ovaj projekat.“

Uz pomoć izolacije od kamene vune, stara zgrada je zadržala svoj tradicionalni izgled, ali sa nivoima energetskog učinka i komfora iz 21. veka, stvarajući savršenu održivu porodičnu kuću.

Čerasko, Italija

Lokacija projekta

Cherasco,
Province of Cuneo,
Italy

1/1

Podaci o projektu

Godina 2005.
Tip objekta Jedna porodična kuća 
Primena Izolacija krova i zidova sa šupljinama
Tip proizvoda ROCKWOOL kamena vuna za izolaciju
„ROCKWOOL grupacija je bila inovativni partner koji nam je bio potreban, koji je sa senzibilitetom i predviđanjem prihvatio ovaj projekat.“

Maria Gracia Novo

Arhitekta