© Lučka kapetanija Antverpena – Peter Knoop

Futurističko i spremno za budućnost

Održivost je predstavljala ključni cilj upečatljivog novog sedišta luke u Antverpenu

Svake godine, 26 procenata evropskog kontejnerskog prevoza prolazi kroz Antverpen u Belgiji, drugu najveću luku u Evropi i direktnog poslodavca za preko 60.000 osoba. Kada je bilo neophodno da luka proširi svoje sedište, prioritet je bio da se stvori održivo mesto za rad i u budućnosti koje odražava njene vrednosti.

Upečatljiva nova zgrada koju je dizajnirala Zaha Hadid, nalazi se na vrhu bivšeg vatrogasnog doma na keju, a predstavlja glavnu arhitektonsku izjavu koja poseduje i ceo spektar tehnologija koje su dizajnirane da smanje njen uticaj na životnu sredinu. Inovativni sistem bušotine za zagrevanje i hlađenje vodom, kontrola osvetljenja i veoma kvalitetna izolacija su doprineli da Lučka kuća ima „Vrlo dobru“ BREEAM ekološku ocenu.

ROCKWOOL kamena vuna je primarno korišćena zbog svojih zvučnih karakteristika, štiteći od buke od tehničkih instalacija na ravnom krovu, kao i zbog zaštite od požara, izolujući čeličnu konstrukciju u novoj zgradi. ROCKWOOL Conlit Steelprotect ploča korišćena u zgradi ispunjava najviše ocene A1 klase zaštite od požara. A sa našom uslugom „sečenja radi formiranja pada“, izolacija krova je precizno oblikovana po meri kako bi mogla biti brzo montirana na komplikovanoj površini u obliku broda istovremeno osiguravajući pravilnu drenažu krova.

Štiteći zaposlene i doprinoseći dugotrajnosti Lučke kuće, ROCKWOOL izolacija od kamene vune pomaže da se osigura da ova radikalna nova zgrada traje dugo u budućnosti koju simbolizuje.

„Izvrsne akustične performanse ROCKWOOL kamene vune predstavljaju značajnu prednost jer mnoge tehničke instalacije na krovu mogu da izazovu prilično veliku buku“, kaže inženjer arhitekta Gert Bibau, vođa projekta pri Bureau Bouwtechniek. Ploče sečene da formiraju pad su nam omogućile da stvorimo prav ugao za usmeravanje kišnice sa krova. Izuzetno detaljan plan sečenja radi formiranja pada dizajniran u kompaniji ROCKWOOL nam je mnogo pomoglo.“

Antverpen, Belgija

Lokacija projekta

Entrepotkaai 1,
2000 Antwerpen,
Belgium

1/1

Podaci o projektu

Godina 2016.
Tip objekta Administrativna zgrada
Primena Izolacija krova i čelične konstrukcije
Tip proizvoda Rhinoxx, Rhinoxx Afschot, RockFit Premium, Conlit Steelprotect ploča 
„Izvrsne akustične performanse ROCKWOOL kamene vune predstavljaju značajnu prednost jer mnoge tehničke instalacije na krovu mogu da izazovu prilično veliku buku.“

Gert Biebauw

Vođa projekta kompanije Bureau Bouwtechniek