Velike uštede energije

Najveća, najviša izgradnja pasivne kuće na svetu pomaže gradu Njujorku da ispuni agresivne ciljeve emisije CO2

Grad Njujork je zadao sebi ambiciozne ekološke ciljeve. Cilj mu je da smanji emisije CO2 na Menhetenu za 50 procenata do 2030. godine, a 80 procenata na nivou grada do 2050. U gusto naseljenoj metropoli gde izgrađena sredina stvara 70–75 procenata emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, a skoro sve generišu sistemi za grejanje i hlađenje, bolje zgrade predstavljaju rešenje.

The House u Cornell Tech školi pokazuje šta je moguće. Imajući 26 spratova, rezidencijalni objekat za studente, osoblje i fakultet predstavlja najveću i najvišu ikada napravljenu zgradu prema zahtevnom standardu pasivne kuće. Ovaj pristup građenju, koji je potekao iz Nemačke, maksimalno koristi upotrebu pasivnih mera (ili rešenja) za smanjenje potrebe za energijom korišćenjem izolacije u dizajnu objekta. Stroga ograničenja korišćenja energije za zagrevanje, hlađenje i toplotnu izolaciju primenjeni su kao kriterijumi, kako bi se glavni fokus postavio na efikasnost.

Visoko kvalitetna izolacija je centralna za pasivnu gradnju, stvarajući optimalnu unutrašnju klimu svodeći potrebu za aktivnim grejanjem i hlađenjem na minimum. U objektu The House, arhitekte su koristili isključivo ROCKWOOL proizvode od kamene vune. CAVITYROCK® polukrute izolacione ploče debljine 280 mm, kao i AFB® i ROCKBOARD® su korišćeni za oblaganje zgrade u izolovani omotač. Ne samo pomažući objektu The House da ispuni standard pasivne kuće, nezapaljiva kamena vuna obezbeđuje zvučnu izolaciju i bezbednost od požara koji su nužni u višespratnim rezidencijalnim zgradama.

Procenjeno je da će The House uštedeti 882 tona CO2 emisija godišnje – ekvivalent sađenja 5.300 novih stabala drveća – pomažući gradu Njujorku da postigne svoj cilj i umanji svoj ekološki otisak.

Njujork, NY

Lokacija projekta

Cornell Tech
2 W Loop Rd
New York, NY 10044

1/1

Podaci o projektu

Godina 2017.
Tip objekta Zgrada univerziteta
Primena Izolacija
Tip proizvoda CAVITYROCK, AFB, ROCKBOARD
Cornell Tech, Thermal Properties

Procenjeno je da će The House uštedeti 882 tona CO2 emisija godišnje – ekvivalent sađenja 5.300 novih stabala drveća.