Održivost za upečatljivu znamenitost

Izvanredna kula Tore Agbar u Barseloni koristi ROCKWOOL kamenu vunu za smanjenje svog uticaja na životnu sredinu 

Dovršena 2003. godine i ispirisana planinom Montserat i Gaudijevom Sagrada familijom, Agbar kula je brzo dostigla status ikone u Barseloni zahvaljujući svom upečatljivom izgledu. Raznobojna konstrukcija zgrade obložena aluminijumom reflektuje svetlost tokom dana, a noću, kulu je moguće osvetliti hiljadama ugrađenih LED lampica.

Prvi vlasnici zgrade bili su preduzeće za preradu vode Grup Agbar, a kula je sagrađena sa jakim fokusom na održivost, korišćenjem „bio-klimatskog“ dizajna koji se prilagođava okolini. Prozori i roletne maksimalno iskorišćavaju prirodno provetravanje i koriste sunčevu svetlost za smanjenje troškova za energiju, a dizajneri su birali materijale sa niskim ekološkim uticajem.

Izolacija ROCKWOOL kamenom vunom je izabrana kao najbolji izbor za izolaciju kule zbog svojim ekoloških, estetskih i tehničkih kvaliteta. Prema arhitekti Ferminu Vazquezu, izolacija „pouzdanije i uz bolju održivost poboljšava komfor i prikladnost za stanovanje zgrade u odnosu na alternative, tokom vremena smanjujući uticaj na životnu sredinu.“

Približno 40.000 m2 ROCKWOOL kamene vune debljine 40 mm je iskorišćeno ispod aluminijumske fasade zgrade Tore Agbar, gde štiti svoje korisnike od prekomerne toplote, buke, vlažnosti i opasnosti od požara. Bezbednost od požara je presudna u visokim zgradama, zbog čega nezapaljiva kamena vuna predstavlja idealan izbor. Izolacija takođe može jednostavno biti oblikovana stvarajući izolovanu oblogu za zakrivljene i nepravilne konstrukcije. Zato na Tore Agbaru ona stvara deo prozračne spoljne obloge koja pomaže zgradi da bude komforna, bezbedna i energetski efikasna. A zbog izvrsne trajnosti ROCKWOOL kamene vune, korisnici kule Tore Agbar će još dugi niz godina uživati u ovim pogodnostima.

Barselona, Španija

Lokacija projekta

Avinguda Diagonal, 211
08018 Barcelona
Spain

1/1

Podaci o projektu

Godina 2005.
Tip objekta Administrativna zgrada
Primena Izolacija fasade
Tip proizvoda ROCKWOOL kamena vuna za izolaciju
„Izolacija kamenom vunom poboljšava komfor i prikladnost za stanovanje zgrade u odnosu na alternative, tokom vremena smanjujući uticaj na životnu sredinu.“

Fermin Vazquez

Arhitekta