Pametne uštede za autolakirnicu

Izolacija smanjuje operativne troškove proizvođaču automobila

Škoda Auto, smeštena u mestu Mladá Boleslav u Češkoj Republici, jedna je od najdugovečnijih svetskih proizvođača automobila. Tradicija ove kompanije datira još iz 1895. godine kad su Václav Laurin i Václav Klement udarili temelje češkoj ekspertizi u automobilskom inženjerstvu koja traje već više od 100 godina.

Škoda Auto investirao je više od 214 miliona evra u novu lakirnicu u mestu Mladá Boleslav u kojoj će se kapacitet lakiranja povećati sa 600 na 2.700 karoserija na dan.

Ključni zahtev za novu lakirnicu bila je izolacija zgrade koja će pomoći smanjenju potrošnje energije jer velike lakirnice mogu biti najveći potrošači energije u fabrici automobila. Škoda Auto takođe je tražila upotrebu nezapaljivih materijala kako bi se smanjio rizik od požara povezan s bojama i rastvaračima.

Rockfall izolacija od kamene vune odabrana je zbog njenih dobrih karakteristika toplotne izolacije, mogućnosti smanjivanja računa za energiju i činjenice da ona “diše” kako bi stvorila udobno unutrašnje okruženje koje je akustički efikasno. Rockfall je takođe odabran za izolaciju ravnog krova zbog svoje izdržljivosti i A1 negorivih performansi - on može izdržati temperature iznad 1000°C i sprečava širenje požara.  

Nova lakirnica počela je s radom 2019. godine i osigurava sigurno, tiho i udobno okruženje za stotine radnika. Škoda Auto štedeće na troškovima za energiju još mnogo destina godina u energetski efikasnoj zgradi koja je sigurna od požara i akustički zdrava, pa je zato dobila i BREEAM sertifikat za održivost i performanse.

Mladá Boleslav, Češka Republika

Lokacija projekta

Mladá Boleslav
Češka Republika

Podaci o projektu

Godina 2018.
Tip zgrade Tvornica automobila - lakirnica
Primjena Izolacija ravnog krova
Tip proizvoda ROCKWOOL kamena vuna