Saznajte kako da uštedite 25% iznosa za komunalije i pretvorite potkrovlje u udoban životni prostor

U pogledu zaštite od spoljašnjih elemenata – sunca, kiše, vetra, grada i snega – krov je neophodan deo omotača zgrade. U kontinentalnom regionu krovovi većine objekata postavljeni su koso. Kosi krov je tradicionalan izbor za pokrivanje porodičnih kuća, njegov jedinstveni oblik je praktičan jer olakšava odvod vode.

Krov ponekad zauzima i do 50% omotača zgrade. Zbog svoje velike površine, kosi krov je u kontaktu sa elementima, pa neadekvatna izolacija krova može dovesti do značajnih gubitaka toplote.

Pravilno planirana i izvedena izolacija krova smanjuje potrošnju energije i troškove grejanja, a takođe povećava komfor stanovanja.

Toplotna izolacija krova je rešenje sa najvećim potencijalom za sprečavanje gubitka energije. Preko neadekvatno izolovanog krova, do 25% toplote iz unutrašnjosti zgrade se gubi ka spolja. Ulaganjem u odgovarajuću izolaciju krova možete uštedeti četvrtinu iznosa koji potrošite na komunalije, grejanje zimi i hlađenje leti.

U osnovi postoje dve opcije za izolaciju kosog krova: izolacija krova ili poda potkrovlja. Ako prostor ispod krova ne koristite kao stambeni prostor – odnosno ne zagrevate ga – i ne planirate u budućnosti da prenamenite potkrovlje, izolacija poda je dobra alternativa krovnoj izolaciji. Bez obzira da li se odlučite za izolaciju kosog krova ili plafona gornjeg sprata, naši izolacioni materijali nude širok spektar prednosti.

Pored toplotne izolacije i povećane energetske efikasnosti, uz ROCKWOOL krovnu izolaciju sa proizvodima od kamene vune, dobijate i odličnu zaštitu od požara i zvučnu izolaciju konstrukcije. Naša kamena vuna je nezapaljiva i smanjuje uznemirujuću buku zahvaljujući svojoj vlaknastoj strukturi. Ovo dovodi do veće sigurnosti i mira u vašem domu.

 

Kako izolovati kosi krov? Praktični saveti i vodič za izolaciju krova ili potkrovlja

Pravilno izvedena izolacija krova obezbeđuje termičku stabilnost u stambenom prostoru, povećava sigurnost od požara, smanjuje rizik od plesni i gljivica i značajno smanjuje troškove grejanja i hlađenja. Neophodno je izolovati kosi krov kvalitetnim materijalima uz izbor odgovarajućeg sistema krovne izolacije i poštovanje tehnološke procedure ugradnje.

Faze izolacije krova uključuju izbor načina ugradnje izolacije s obzirom na konstrukciju objekta. Sledi izbor izolacionog materijala - odgovarajućih ROCKWOOL ploča od kamene vune, uzimajući u obzir planiranu upotrebu prostora.

Nakon izbora materijala potrebno je postaviti krovnu izolaciju na odgovarajući način. Preporučujemo izvođenje izolacije krova sa provetrenim prostorom između  krovnog pokrivafolije, koja je u direktnom kontaktu sa toplotnom izolacijom. Na ovaj način se obezbeđuje dobra ventilacija, odnosno odvođenje vodene pare iznutra ka spolja.

U zavisnosti od toga kako je napravljen kosi krov i prethodno izvedenih radova, postoje 3 varijante:

  • izolacija iznad rogova
  • izolacija između rogova
  • izolacija ispod rogova

Pored toga, moguće su kombinacije sve tri varijante. Kao alternativa izolaciji rogova, izolacija poda potkrovlja je jedna od najefikasnijih mera izolacije u stambenim zgradama. Visoke vrednosti izolacije možete postići kako u novim zgradama - ako potkrovlje nije prošireno - tako i u renoviranju. Ostale prednosti su jednostavno rukovanje i brzo polaganje.

Za izolaciju potkrovlja, ROCKWOOL nudi i tvrde izolacione ploče i meke, komprimovane ploče - u zavisnosti od zahteva koje imate za korišćenje vašeg potkrovlja.

 

Pravilno postavljanje svih slojeva krovne izolacije obezbeđuje dugovečnost izolacije i štedi troškove neophodnih popravki u budućnosti.

Izolacija krova – cena

Toplotna izolacija krova je dugoročna investicija. Pravilna izolacija krova ili potkrovlja svakako se isplati, jer je dobro izolovan prostor prijatniji za boravak, a troškovi grejanja i hlađenja su manji.

Osim toga, uštede su primetne i zbog očuvanja objekta. ROCKWOOL izolacija od kamene vune je dugotrajna i stabilna tokom čitavog veka trajanja stambene zgrade i eliminiše potrebu za popravkama ili renoviranjem godinama nakon postavljanja.

Troškovi izolacije krova zavise od nekoliko faktora koji utiču na konačnu cenu:

  • krovna površina
  • odabrani izolacioni materijal
  • potrebna debljina izolacionog materijala
  • cena radova

Uzimajući u obzir sve parametre, možete dobiti približnu cenu za početak faze planiranja izolacije krova.

ROCKWOOL nudi tehničku pomoć i savete instalaterskim timovima kao i korisnicima u vezi sa izborom izolacije i rešenja, metoda i postupaka za toplotnu izolaciju različitih konstrukcija.

Izolacija krova i potkrovlja - ROCKWOOL rešenja pretvaraju neiskorišćeni prostor u oazu udobnosti

Izolacioni sloj zgrade ili porodične kuće obezbeđuje udoban životni prostor i uštedu energije.

Potkrovlje predstavlja veliki potencijal za dodatni životni prostor. Renoviranjem ili uređenjem potkrovlja dobijate dodatni stambeni prostor koji možete iznajmljivati.

Boravak u stanu koji se nalazi u potkrovlju može biti veoma neprijatan ako izolacija krova nije urađena kako treba. Leti će se takav stan lako pregrejati, a zimi će ga biti nemoguće zagrejati.

Pošto topli vazduh putuje nagore, jasno je da će loše izolovani tavan ili kosi krov prouzrokovati povećanje potrošnje tokom cele godine. Nedovoljna izolacija krova može dovesti do naglih promena temperature potkrovlja tokom vetrovitog vremena.

Praćenje potrošnje u takvim stanovima jasno ukazuje na povećanu potrošnju grejanja i hlađenja. Treba napomenuti da se povećana potrošnja ne odražava samo finansijski, već predstavlja izazov u ​​pogledu korišćenja energenata.

Poslednjih decenija cena energenata je značajno porasla, a nastavak takvog trenda se može očekivati i u budućnosti.

Bez obzira da li se radi o izgradnji novog objekta ili renoviranju postojećeg, izolacija krova mora biti izvedena u skladu sa standardima koji obezbeđuju uštedu energije i komfor prostorije.

ROCKWOOL krovna izolacija od kamene vune pruža odličnu toplotnu izolaciju. Osim toga, obezbeđuje zvučnu i protivpožarnu izolaciju, dimenzionalno je stabilan i napravljen da traje tokom celog veka trajanja zgrade ili porodične kuće.

Svi ROCKWOOL proizvodi za kosi krov napravljeni su od vrhunske kamene vune. Obezbeđuju odličnu temperaturnu stabilnost tokom cele godine, što znači udobnije mesto za boravak i uštedu na grejanju i hlađenju.

Kamena vuna je negoriva i ima klasu A1 reakcije na vatru, može da izdrži temperature do 1000°C i to je čini jednim od najsigurnijih materijala za krovnu izolaciju.

Okosnicu ROCKWOOL proizvoda za izolaciju krovova i potkrovlja čine Multirock i Acoustic ploče pogodne za izolaciju krova između rogova i potkrovlja sa unutrašnje strane zidova.

Za krovove na kosi koji treba da budu izolovani spolja, preporučujemo ROCKWOOL Durock EXTRA ili Monrock Energy Plus.