Obnova
Blagostanje
Kvaliteta života

Skrivene prednosti poboljšanja doma

24. октобар 2017.

Tokom renoviranja kuće, sređivanje onoga što se nalazi unutar zidova može da predstavlja najveću razliku

Šta za vas znači poboljšanje doma? Možda ugradnja nove kuhinje ili kupatila ili stvaranje dodatnog životnog prostora? Za većinu nas, renoviranje znači modernizaciju doma, dodavanjem veće „funkcionalnosti“ i povećavajući njegovu vrednost. Obično više pažnje poklanjamo dekoracijama i opremi koju montiramo nego na ono što se ne vidi. Ali skriveni elementi renoviranja zavređuju vašu pažnju. 

Poboljšajte komfor, bezbednost i energetske performanse

Razlog tome jeste da je poboljšanje i sjajna prilika da poboljšate komfor, bezbednost i energetske performanse svoje kuće ili stana – dodavanjem ili poboljšanjem izolacije. Ako renoviranje obuhvata i zidove, krov ili pod, male promene mogu da naprave veliku razliku, i to na tri načina:

Toplotne performanse. Uz dobre nivoe izolacije unutrašnjosti prostorija mogu biti prijatni uz drastično smanjenje računa za utrošenu energiju – čak do 90 procenata. Brzo možete da otplatite relativno malu investiciju i da dodate vrednost svom domu ako budete odlučili da ga prodate.

Akustična izolacija. Niko ne voli da ga ometaju tuđa muzika ili televizor. Ipak, moderan život podrazumeva uživanje u visoko kvalitetnom zvuku iz sve sofisticiranijih audio sistema. Dodajte dobru izolaciju od buke kada renovirate i biće vam lakše da zadržite mir i tišinu u jednom delu kuće kada je buka u drugom delu.

Bezbednost. Zbog materijala od kojih je vaš dom napravljen, on može biti bezbedniji – ili opasniji. Renoviranje vam pruža priliku da proverite šta se nalazi iza zidova i ako je potrebno, da dodajte vatrootporne materijale poput izolacije kamenom vunom zahvaljujući kojoj ćete biti spokojniji, a kuća će vam biti toplija i tiša.

Tako da sledeći put kada renovirate svoj dom, pogledajte i šta se nalazi iza zidova. Poboljšavanje stvari koje ne vidite može biti još isplatljivije nego da stan samo izgleda bolje.

Zainteresirani ste za još tema?