ROCKWOOL kamena vuna 10 cm debljine u pogledu toplotne izolacije ima isti efekat kao i čvrsti betonski zid debljine 2 m

Kvalitet fasadnog sistema podrazumeva mnogo više od termičkih karakteristika. Kontaktna fasada, odnosno ETICS sistem, obezbeđuje termičku stabilnost porodične kuće tokom cele sezone, niže račune i energetsku efikasnost zgrade.

Upravljanje energijom i očuvanje toplote su osnovni zahtevi zgrade. Potrošnja energije pri korišćenju uređaja za grejanje, hlađenje i ventilaciju mora biti jednaka ili niža od propisanog nivoa.

ROCKWOOL kamena vuna za fasadu je idealno rešenje za ETICS sistem zahvaljujući svojstvu dvojne gustine - jedinstvenom na tržištu. Naša patentirana tehnologija omogućava proizvodnju jedinstvene kamene vune visoke čvrstoće i otpornosti.

Za izolaciju spoljašnih zidova preporučuje se kamena vuna 10 cm minimalne debljine, dok se za letvice oko prozora preporučuje kamena vuna standardne gustine debljine 2 do 4 cm.

Toplotni gubici kroz konstrukciju zavise od debljine korišćenih elemenata kontaktne fasade i njihove toplotne provodljivosti označene simbolom lambda 𝝀 (W/mK).

ROCKVOOL kamena vuna za fasadu, zbog svojih odličnih izolacionih svojstava i niske vrednosti toplotne provodljivosti (0,034 do 0,040 V/mK), značajno smanjuje gubitak toplote iz vašeg doma u spoljašnji prostor.

Često pitanje sa kojim se susrećemo je koja je debljina izolacije optimalna, a koji izolacioni materijal najbolji. Odgovor uvek zavisi od nekoliko faktora, uključujući budžet za izgradnju i klimu.

Kamena vuna za fasadu ima odlične mehaničke i funkcionalne osobine, nameće se kao dugoročno isplativiji izbor za uštedu energije.

Uopšteno govoreći, za novogradnju u kontinentalnim područjima, kamena vuna debljine 10 cm ispunjava osnovne uslove za kvalitetnu izolaciju porodične kuće.

U slučaju postojećeg objekta, u zavisnosti od drugih parametara kao što su oblik objekta, ventilacija i slično, može se izabrati nešto tanja ploča od kamene vune, ali svakako ne treba da bude tanja od 8 cm.

Toplotna provodljivost je jedan od najvažnijih faktora koji treba uzeti u obzir pri izboru izolacionih materijala. Poželjno je da koeficijent toplotne provodljivosti bude što manji, jer to znači da će se manje toplote gubiti iz prostorije zimi, a manje toplote ući u kuću spolja leti.

Kamena vuna za fasadu porodične kuće - zašto je bitna paropropusnost izolacionog materijala?

Loše izolovani ili neizolovani zidovi, podovi i krov kuće mogu dovesti do poznatih problema – stvaranja buđi i gljivica, ljuštenja boje i maltera sa zidova.

Zbog toga je izuzetno važno izdvojiti vreme za odabir kvalitetnih materijala prilikom planiranja izgradnje. Početna investicija će se vrlo brzo isplatiti u vidu nižih komunalnih troškova i bez oštećenja porodične kuće.

RockWorld imagery, products with life, construction, indoors, house, builder

Uložite u udoban, zdrav dom i dugoročnu uštedu!

Posedovanje kuće proizilazi iz potrebe za skrovištem i obezbeđivanjem mesta za stanovanje porodice, a dugoročno je i investicija u budućnost. Osim što zadovoljava estetske i funkcionalne potrebe domaćinstva, dom treba da bude i udoban i energetski efikasan.

Kontinuirano povećanje cena energenata i energenata dovelo je do povećanja potrošnje komunalija za grejanje zimi i hlađenje leti. Odabir kvalitetnog građevinskog materijala koji će smanjiti rasipanje energije i novca za komunalije važan je faktor u planiranju izgradnje porodične kuće.

Children playing indoor.
Brother and sister playing together inside a cardboard box on the floor. People, children, kids, siblings, playing,

Gde kupiti ROCKWOOL proizvode?