Poboljšanje materijala

1. јануар 1.

Kako energetski efikasni materijali prave bolje zgrade

Savremene zgrade predstavljaju mnogo više od samo cementa i cigala. Današnji projektanti i građevinci mogu da biraju među ogromnim spektrom efikasnih materijala za pravljenje zgrada koji kombinuju unutrašnji komfor sa manjim troškovima za energiju i smanjenim uticajem na životnu sredinu.

Toplotne performanse

Prilikom renoviranja starih kuća ili planiranja novog naselja, prava kombinacija projektovanja i izolacije može doneti veliku razliku učinku zgrade. Važno je, na primer, izbegavati toplotne mostove (koji mogu prouzrokovati kondenzaciju). Projektanti i građevinari bi trebalo da paze i na toplotni učinak izolacionih materijala koje izaberu. Vrednost lambda, poznata i kao toplotna provodljivost, iskazuje koliko dobro materijal izoluje u savršenim uslovima: što je vrednost niža, to su performanse bolje.

Obezbeđivanje energetski efikasnih konstrukcija

Međutim, energetski efikasna konstrukcija ne zavisi samo od izolacije sa niskom lambda vrednošću. Hoće li izolacija lako biti postavljena na zgradu? Ako postoje čak i mali vazdušni džepovi, na primer, prilikom izolovanja nepravilnih oblika kao što su stari krov ili zid, to može imati drastičan uticaj na energetski učinak.

A pošto je obično potrebno 30-50 godina pre nego što zgrada bude zamenjena ili nadograđena, način na koji se materijal dugoročno ponaša je važna stvar koju treba uzeti u razmatranje:

Za energetski efikasne, održive nove zgrade i renoviranja, nezapaljiva izolacija od kamene vune kompanije ROCKWOOL predstavlja idealan izbor:

  • Lako se postavlja na stare i nove konstrukcije
  • Ostaje na mestu tokom životnog veka zgrade
  • Zadržava svoj oblik i toplotne performanse tokom vremena
  • Dozvoljava pari da prolazi i ne akumulira vlagu
  • Napravljena od prirodnog neorganskog kamena, obezbeđujući bezbednost od požara, trajnost i izvrsnu zaštitu od buke

 

Više o energetskoj efikasnosti